Praktično: Na kaj moramo biti pozorni pri uporabi mikrovalovke?

Bonbon, 5.3.2019
Profimedia

Mikrovalovne pečice so naredile pravo revolucijo v kuhanju. Le nekaj smernic ter pravil je treba upoštevati in že je slastno kosilo gotovo. Toda najbolj potrebna je zdrava pamet.

Mikrovalovne pečice imajo številne prednosti: zaradi krajšega časa kuhanja in majhne količine tekočine se zelenjava, ribe in belo meso skuhajo zelo dobro. Okusi in barve ostanejo živahni in sveži, konsistenca je mehka in ohrani se kar največ hranilnih snovi. So varne, pripravne za uporabo, gospodarne in prihranijo čas. Ne potrebujejo posebnih instalacij in, ker so majhne, v kuhinji ne zavzamejo preveč prostora. Lahko jih postavimo na delovno površino, na polico ali vgradimo v omarico. Hrana ne brizga in ne maže pečice, zlasti ker jo moramo večinoma pokriti. Če se kaj polije, se ne zapeče na stene police, tako da jih z lahkoto obrišemo z mokro krpo. Stroški za porabljeno energijo niso visoki, ker se energija osredotoča le na hrano in ne na okolico, delovati začnejo takoj in jih pred tem ni treba ogrevati kot klasične pečice. Kuhinja ostane hladna in brez pare, kar je poleti dodatna prednost, vročih delov, na katerih bi se uporabnik lahko spekel, ni.

image
Profimedia

Kuhanje v mikrovalovni pečici pa prispeva tudi k bolj zdravi prehrani. Prvič: v hrani se ohrani več hranilnih snovi; drugič: hrano lahko kuhamo z malo dodane maščobe ali brez nje; tretjič: mikrovalovne pečice so čudovite za kuhanje hrane z malo holesterola, kot so perutnina, ribe in zelenjava.

Kaj so mikrovalovi?

Mikrovalovi so nevidni elektromagnetni valovi visokih frekvenc, ki so v ozračju. Nastajajo naravno in iz umetnih virov ter so podobni valovom, ki prenašajo radijske, televizijske in radarske signale. Molekule vlage v hrani, kot so voda, maščoba in sladkor, jih vpijajo, zato močno vibrirajo in se pri tem zaletavajo druga v drugo, povzročajo trenje ter s tem toploto. Medtem ko klasično kuhanje začne segrevati hrano od zunaj in nato napreduje v notranjost, mikrovalovi prodirajo do globine 5 cm po vsej površini, toplota pa se hitro razširi. Nemoteno prehajajo skozi steklo, porcelan, papir in nekatere druge umetne snovi, medtem ko jih kovine odbijajo, zato odskakujejo od kovinskih sten notranjosti pečice, dokler jih hrana ne absorbira.Čas kuhanja

Večina receptov je preizkušena v 800-vatni mikrovalovni. Če je vaša drugačna, je treba čas kuhanja prilagoditi takole:

• 600 vatov: prištejemo 20 sekund na minuto.

• 650 vatov: prištejemo 15 sekund na minuto.

• 700 vatov: prištejemo 10 sekund na minuto.

• 750 vatov: prištejemo 5 sekund na minuto.

• 850 vatov: odštejemo 5 sekund na minuto.

Tudi nastavitve pri mikrovalovnih pečicah so različne - kot vodilo:

• največja jakost: 100 %

• srednja jakost: 50-60 %

• nizka jakost: 45-50 %

• odtajevanje: 30 %

• hranjenje na toplem: 10 %

image
Shutterstock

Splošne smernice

Razporejanje hrane

Da bi dosegli enakomerno kuhanje, hrano razporedimo v enakih presledkih in je nikoli ne naložimo drugo na drugo. Manjše kose, npr. mesne kroglice ali cvetke brokolija, naložimo v obliki kroga na rob krožnika. Gostejše ali debelejše kose hrane naložimo nekoliko bolj ob rob, da dobijo največ energije. Hrano razgrnemo po posodi v enakomerni debelini.

Prelaganje hrane

Nekatere mikrovalovne pečice imajo vroče točke. Te nastanejo, ker so mikrovalovi ponekod bolj koncentrirani kot drugod, zato se hrana kuha neenakomerno. Manj koncentrirani so v sredini pečice, v vogalih in ob stenah. Če hrano med kuhanjem prelagamo, premagamo ta pojav. Zlasti je treba obračati večje kose, npr. mesa, da se kuhajo enakomerneje.

Oblika

Hrano razrežemo na manjše kose, da se hitro in enakomerno skuha. Pri krompirju v oblicah in zrezkih izberemo kose enakih velikosti.

Količina

Majhne količine hrane se skuhajo hitreje kot velike. Včasih je koristneje, da kuhamo v majhnih porcijah. Po potrebi ohranimo toploto tako, da hrano po kuhanju pokrijemo ali zavijemo v aluminijevo folijo.

Prebodemo ali zarežemo

Hrano, ki ima kožo ali membrane, kot so klobase, neolupljeno sadje, krompir v oblicah ali jajčni rumenjaki, je treba na več mestih zarezati, tako se lahko naravno razširi in ne poči.

Pokrivanje

Kadar je navedeno v receptu, jedi zmeraj pokrijemo, saj s tem skrajšamo čas kuhanja, vlaga ostane ujeta in hrana ne brizga po stenah pečice. Hrane, ki naj bi bila na koncu suha, npr. kolače, piškote in kruh, ne pokrivamo.

Nepregorne posode s pokrovom ali posebne posode za mikrovalovne pečice s pokrovom so najprimernejše za pokrito kuhanje. A prav tako dobro lahko posodo pokrijemo z ustrezno velikim krožnikom. Hrano z veliko maščobe, kot je slanina, pokrijemo s papirnato brisačo. Ta popije maščobo, ki zato ne brizga okrog. Vendar papir po končanem kuhanju takoj odstranimo, sicer se rad prilepi. Hrano lahko kuhamo tudi v vrečkah za pečenje. Če je premajhna, da bi dali vanjo hrano, jo poveznemo čez hrano kot nekakšen šotor.

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku