Prehrana po ajurvedi: Jejmo, ko smo zares lačni

Maja Furman, 28.5.2019
Profimedia

Ajurveda temelji na vzpostavljanju ravnovesja v telesu, ki se začne s pravilnim vnosom hrane.

"Ajurveda daje poudarek preventivi, saj nas nauči, kako živeti, da do bolezni sploh ne pride," pojasnjuje terapevt Gregor Obronek.

"Pomembno je imeti redne obroke"

Ravnovesje je vir zdravja?

Tako je, ajurveda deluje na principih ravnovesja in na naravnih zakonih. Ko se to poruši, pride do težav ali bolezni. Ko telo preobremenimo z napori, stresom, nepravilno prehrano ali življenjskim slogom in tudi s starostjo, se inteligenca telesa začne izgubljati in pride do bolezni.

Torej je bolezen znak neravnovesja?

Bolezen je znak, da počnemo nekaj narobe.

Da sploh lahko prakticiramo ajurvedo, moramo vedeti, kateri tip smo - govorimo o došah. Kaj to pomeni?

Težko bom odgovoril na kratko. Ljudje smo med sabo različni. Nekdo lahko jé, kar hoče, in se ne zredi. Nekdo drug lahko sledi različnim dietam in hrano samo pogleda od daleč, pa že pridobi kilogram. Zakaj? V ajurvedi poznamo tri osnovne tipe, ki jih imenujemo vata, pitta in kapha.

Smo vsi čisti tipi ali mešanica vseh?

Vsi smo sestavljeni iz vseh treh principov. Odvisno je, kateri tip dominira oziroma je v neravnovesju.

image
Gregor Obronek: ”Kaj storiti, ko se inteligenca telesa začne izgubljati in pride do bolezni?”

Kaj to pomeni konkretno?

Ljudje z bolj izraženo vata konstitucijo so lahko bolj suhi, višji, hitrejših v gibih in razmišljanju. Taki ljudje se morajo izogibati hrani, ki poveča vata neravnovesje. To so živila, ki so surova, suha, hladna, hrustljava, grenka, trpka. Živila, ki bodo vati dala ravnovesje, morajo torej biti po lastnostih nasprotna, torej sveže kuhana, topla, bolj mastna, sladka in slana.

Tisti, ki imajo več pitta kvalitet, so nagnjeni k natančnosti, jezi, kislosti v želodcu oziroma telesu, vnetjem, kožnim težavam. V tem primeru moramo zmanjšati vnos pitta živil, kar pomeni manj kisle, pekoče hrane in težave lahko izginejo same od sebe.

Pri kapha konstituciji so ljudje bolj zložni in s počasno presnovo hitro dobijo težo. Kako v takem primeru shujšati? Uživamo manj kapha živil, kot so mastna hrana, mlečna in škrobnata hrana. Jesti moramo živila, ki so suha, grenka, topla in lažje prebavljiva.

Te principe so upoštevale že naše babice, saj so vedele, da morajo zelje pripraviti z začimbami, kot so kumina, poper, lovorov list in sol. Zakaj? Ker vse omenjene začimbe zmanjšujejo vato, kar pomeni, da te začimbe povečujejo prebavni ogenj oziroma agni, s tem pa zmanjšamo vata težave, kot so vetrovi, napenjanje, suhost. Preprosto moramo poznati te principe in oživeti to, kar so poznali že naši predniki.

image
Profimedia

Izbira hrane je torej zelo pomembna.

Poleg tega, kaj jemo, je zelo pomembno, kako jemo in da imamo redne obroke. Večina ljudi ne zajtrkuje, malice so le kak prigrizek, kosila so zamenjali sendviči ali velike porcije solat, glavni obroki so se preselili v pozne popoldanske ure, ko je naš prebavni sistem že šibak, večerje so prepozne in preobilne. Jejmo, ko smo zares lačni.

Kako se ta prehranjevalna neurejenost pozna pri našem zdravju in počutju?

Vse te razvade vplivajo na nepopolno presnovo, kopičenje nečistoč v fiziologiji in na pomanjkanje energije, povzročajo slabo voljo, neustvarjalnost, bolezni in tako dalje. Tudi težki in resni pogovori ob hrani niso primerni, saj teža čustev dela tudi težo v presnovi. Ajurveda nas uči, kako se takemu načinu prehranjevanja izognemo in s tem preprečimo marsikatero bolezen.

Ajurveda poudarja tudi srčni pulz, pravite.

Diagnoza pulza je naše najbolj prefinjeno orodje za zaznavanje neravnovesij in bolezni. Na podlagi pulza zaznamo, kako močan je naš prebavni ogenj in koliko nečistoč je v telesu. To nam pove, koliko ima človek energije in moči imunskega sistema. Diagnoza pulza je podobna skeniranju vseh vitalnih funkcij in delovanja organov, tkiv. Je naša najpomembnejša tehnika za postavljanje diagnoze in osnova za podajanje napotkov, kako do zdravja.

Anketa

Ali si barvate lase?

Sudoku