Preobrat: Prvič več časa z mobilniki v rokah kot pred televizorjem

GR.G., 17.6.2019
Profimedia

Odrasli Američani so po zadnjih podatkih raziskovalnega podjetja eMarketer prvič preživeli več časa z mobilnimi napravami v rokah kakor pred televizijskim sprejemnikom. Izračunali so, da bodo letos v povprečju vsak dan mobilne telefone ali tablične računalnike uporabljali 3 ure in 43 minut, kar je za osem minut dlje, kot bodo porabili za gledanje televizije.

Da se tehtnica od TV-ja prevesi na stran mobilnih naprav, so strokovnjaki pričakovali že nekaj let. Mobilni telefoni postajajo namreč v našem življenju nepogrešljivi, v roke jih dnevno vzamemo od 100- in 120-krat. V zadnjem obdobju pa se zelo hitro spreminja tudi način, kako in za kaj vse mobilne naprave sploh uporabljamo. Z njihovo pomočjo smo vse bolj aktivni na družbenih omrežjih, zanimivo pa je, da na sorazmerno majhnih zaslonih (v primerjavi s televizijskimi), gledamo vse več serij in filmov. To je postalo nekaj povsem običajnega.

image
Profimedia

Kot piše HRT Magazin, je Monica Peart, višja raziskovalka pri podjetju eMarketer, pojasnila, da je za mobilne naprave na voljo veliko več vsebin kot še pred nekaj leti, televiziji pa čas odžirajo predvsem razne platforme za pretočni video, kakršna je denimo Netflix. “Že nekaj časa smo pričakovali, da bodo mobilne naprave prehitele TV, a rezultati so nas vseeno presenetili,” pa je povedal analitik Yoram Wurmser. “Še leta 2014 je povprečni odrasli Američan televizijo gledal dve uri dlje, kot je uporabljal mobilni telefon.” Še lani so devet minut več dnevno porabili za gledanje televizije, kakor so uporabljali mobilne telefone in tablice, še pred nekaj leti pa je televizija povsem prevladovala. Pred petimi leti so odrasli namenili dve uri dnevno več TV-ju kakor mobilnim napravam.

Več ali preveč?
• Lani poleti so otroci pogosteje uživali v video in avdio vsebinah, kot so uporabljali družbena omrežja.
• Google, Apple in več drugih družb je že predstavilo mehanizme za omejevanje uporabe mobilnikov.
• Potrošniki postajajo vse bolj zaskrbljeni zaradi prekomerne uporabe mobilnih naprav.
• Najvišje po uporabi se je uvrstilo poslušanje digitalnega radia, takoj za tem uporaba družbenih omrežij.
• Večino časa odrasli uporabniki v ZDA porabijo za delo z različnimi aplikacijami, brskanja po spletu s pomočjo brskalnika je zanemarljivo malo.

Pri eMarketerju ocenjujejo, da se bo trend nadaljeval. Napovedujejo, da bodo odrasli leta 2021 3 ure 54 minut v rokah držali mobilne naprave, “samo” še 3 ure 22 minut pa namenili gledanju televizije. Ob tem pa v analizo sploh ni vključeno pošiljanje glasovnih sporočil. So pa raziskovalci zato ugotovili, da odrasli Američani 30 odstotkov časa na mobilnih napravah namenijo poslušanju radia in podcastov, aplikacije za družbena omrežja uporabljajo 24 odstotkov časa, aplikacije za ogled video vsebin pa 19 odstotkov časa. Največjo rast beležijo prav na področju platform za pretočni video, ki jih v primerjavi z letom poprej uporabljajo 8 minut dlje. Te platforme omogočajo gledalcu, da si prosto izbere video vsebino, ki jo lahko gleda, kadar želi in kjerkoli želi. Prav zaradi tega veliko finančnih sredstev v to področje v zadnjem obdobju vlagajo družbe, kot so Netflix, Amazon ali Apple. Uporabniki najbolj cenijo prav možnost izbire, katere vsebine bodo gledali, medtem ko je to pri televizijskem programu vnaprej določeno. To so spoznali tudi tradicionalni ponudniki televizijskih vsebin, televizijski kanali, kakršen je denimo Disney, ki bo kot odgovor na te potrebe še letos predstavil platformo Disney+.

Anketa

Kolikokrat tedensko namensko poskrbite za rekreacijo?

Sudoku