Preverite, kateri poročni običaji imajo tudi mračna ozadja

Bonbon, 26.3.2019
Pexels

Ne glede na to, kako dobro in radi smo poročeni, je poroka v vsaki partnerski zvezi zagotovo med najlepšimi prelomnicami. A v zgodovini ni bilo zmeraj tako. Še nedavno se je ob njej veliko vrtelo predvsem okoli strahu.

Mnoge poročne tradicije in običaji imajo veliko temnejše ozadje, kot si mislimo. Nekateri so celo povezani z zlobnimi dušami, prevzemanjem lastništva nad življenjem mladega dekleta in drugimi ne ravno lepimi asociacijami, s katerimi jih povezujemo danes. Skozi zgodovino sta se njihov pomen in oblika torej spreminjala, pogosto tudi pozabila, zato jim dajte priložnost, da vam pomenijo samo najlepše.

Zaročni in poročni prstan

Prstan simbolizira zaradi sklenjene oblike večno ljubezen in edinost. Njegov izvor sega k starim Egipčanom, ki so nevestam podarjali obročke iz konoplje ali ločja, a tudi iz srebra in zlata, moški v starem Rimu pa so tako vsem potencialnim tekmecem oznanili, da je izbrana ženska izključno njihova. Učinek lastništva so še očitneje poudarili z obeskom v obliki ključa. Negativnega slovesa pa naj bi ga bili rešili morda celo v naših krajih, saj naj bi bil leta 1477 velik diamantni zaročni prstan svoji izvoljenki, Mariji Burgundski, prvi podaril prav Maksimilijan I. Habsburški, ki je vladal tudi Štajerski, Koroški, Kranjski in Goriški. Običaj se je v viktorijanskem obdobju sprva razširil med plemstvom in pozneje še med običajnim prebivalstvom.

In tudi dejstvo, da se zaročni in poročni prstan nosita na prstancu leve roke, izhaja iz Egipta, kjer so verjeli, da iz tega prsta teče "vena amoris", žila ljubezni, naravnost v srce. Pazite, da vam med obredom prstana ne padeta na tla, saj to prinaša nesrečo.

Prvi poljub, ki sledi usodnemu "da"

Po končanem obredu se običajno mladoporočenca poljubita. Poljub je pomemben kot podpis poročne pogodbe in naj bi simboliziral sprejetje vseh obljub in dogovorov. Saj veste - dokler vas ne loči smrt.

Nošenje neveste čez prag

Spet smo pri Rimljanih. Ker želijo hudobne duše škoditi mladoporočencema, je prav, da ženin ljubljeno mladenko pred njihovimi zli uroki zaščiti ter jo nese čez prag. Neveste so namreč najbolj ranljive prav v stopalih. A to vendarle ni bil glavni razlog za ta običaj, temveč dokaz mlade ženske, da izhaja iz dobre družine in da očetovega doma ni zapustila prostovoljno, kaj šele pobegnila.

Šopek je prikril neprijeten vonj

Prvi zabeleženi trenutek neveste s šopkom sega v 15. stoletje. Ker v srednjem veku ljudje niso ravno dišali tako prijetno kot danes, naj bi bili šopki namenjeni za odganjanje nevestinega neprijetnega telesnega vonja. Zato so bili tudi sestavljeni predvsem iz cvetja ali zelišč z močnim vonjem. Iz podobnih razlogov so postale priljubljene poroke v juniju in ne le zaradi lepega vremena. Veliko ljudi se je v tem času kopalo v potokih, rekah, jezerih ali v morju, zato je bil junij odličen izbor za druženje in veseljačenje na poročni zabavi.

Metanje šopka in podvezica

V preteklosti so verjeli, da košček nevestine obleke ali del nevestnih dodatkov prinaša srečo tistemu, ki ga dobi. Samske ženske so zato po poroki lovile nevesto in z nje trgale koščke poročne obleke. A poročne obleke so postale prava investicija, ki jo je nevesta želela obdržati. Zato danes nevesta svoj šopek raje sama vrže med samske ženske na poroki, ženin pa podvezico, ki jo sname z nje z zavezanimi očmi in z usti, vrže med samske moške. Ženska in moški, ki ujameta šopek in podvezico, morata skupaj zaplesati. Za njiju velja, da se bosta poročila naslednja.

Posipanje mladoporočencev z rižem ali rožnimi cvetovi

Že v antiki so mladoporočenca zasuli z rižem, ki simbolizira obilje in plodnost. Svatje jima tako zaželijo v prihodnosti polno shrambo in srečo ter veliko otrok. Uporabite lahko tudi različna semena, saj iz njih prav tako vzklije novo življenje, ali cvetove majhnih rož.

Tančica je bila rdeča

Nekoč so bile tančice rdeče in oblikovane tako, da so spominjale na ogenj. Z njim naj bi neveste prestrašile zle duhove. Rdeča je sicer postala bela, vendar je namen zaščite ostal enak.

Očetje so dobesedno prodajali hčere

Bodoči ženini danes le še redko za roko izvoljenke zaprosijo njenega očeta. Običaj izhaja iz rimske navade, ko je ženin za simboličen znesek nevesto dobesedno odkupil od očeta. In predaja žensk v moško "lastnino" je bila še ne tako davno predvsem poslovna transakcija.

Snubitev na enem kolenu

Zagotovo se spomnite knjig ali filmov iz časov, ko sta bila kavalirstvo in viteštvo še v modi in so vitezi celo v železnih oklepih na eno koleno pokleknili pred svojo izbranko. Ideal ljubezni je bila nato še dolgo po srednjem veku viteška in kavalirska ljubezen, ki je bila mnogokrat neuslišana, saj so bile dame veliko višje nad njihovim stanom. Tudi danes mnogi moški pri snubitvi pokleknejo pred izbranko ter tako simbolizirajo in izražajo pripadnost, cenjenost ljubljeni osebi.

Hupanje na poroki

To je še eden od načinov, da iz prihodnjega zakona odženete zle duhove in pripravite ozračje za čudovito pot v skupno življenje.

Pred poroko se ne smeta videti

Vraža izhaja iz časov dogovorjenih zakonov. Verjeli so namreč, da si lahko ženin in nevesta premislita o sklenitvi zakonske zveze, če se vidita pred poroko. Če upoštevamo, da so bile poroke pogosto dogovorjene, je bil strah morda upravičen.

Nekaj starega, izposojenega, modrega in novega

Običaj naj bi veljal za najstarejšega iz viteških redov. Na poročni dan naj bi nevesta nosila kos starega izposojenega družinskega nakita, nekaj novega (torbico ali čevlje) ter karkoli v modri barvi, ki pomeni zaupanje in ljubezen. Vsi predmeti pa simbolizirajo srečo. Za srečo in kot znak, da ji bodo družina in prijatelji zmeraj stali ob strani in ji pomagali, si nevesta lahko izposodi celo poročno obleko ali kakšen dodatek od že srečno poročene prijateljice. Pogosto se odločijo tudi za moder dodatek v šopku ali modre čevlje, najpogosteje pa za modro podvezico. Nekaj novega predstavlja uspeh in lepo prihodnost na novi poti, pa naj gre za nov nakit, ki ga podarijo starši, čevlje ali ogrinjalo.

Prvi kos torte

Ta običaj sega v rimsko cesarstvo. Ker je bila torta narejena iz pšenice in vode, je simbolizirala plodnost. Hkrati je slaščica, zato naj bi predstavljala srečno življenjsko pot mladoporočencev. Tradicionalen običaj je, da par skupaj naredi prvo zarezo v torto in si kos torte razdeli. Načinov, kako ga bosta pojedla, pa je več. Običajno gre za obliko igre, ki jo vodijo glasbeniki, na primer ženin drži nevesti krožnik (ali obratno), ta pa mora z njega pojesti torto brez pomoči vilic in rok. Kaj mislite, kdo bo pojedel večji kos torte?

Dež na poročni dan

Če je poročni dan deževen, se odločite, kateremu mitu boste verjeli. Dež lahko napoveduje veliko potomcev v družini, in dlje ko bo deževalo, več bo otrok. Druga vraža pa pravi, da bo v zakonu veliko denarja.

Beli golobi

Beli golobi simbolizirajo mir v zakonu, njihova barva pa čistost namenov.

Anketa

Kako se zaščitite pred komarji?

Sudoku