Pomlad: Čas za čiščenje doma in razstrupljanje telesa

Bojan Tomažič, 1.3.2019
Nataša Juhnov

Proti koncu zime se začne močneje buditi pričakovanje novega zagona, svetlobe brstenja in nove rasti. Vendar je vigred pri nas vesela samo v prvi kitici pesmi, že v tretji se pojavi žalost, ker bo prehitro minila.

Prišla bo pomlad, učakal bi jo rad, da bi zdrav, vesel lepe pesmi pel. To me veseli, trav'ca zeleni, drobna ptičica pa žvrgoli. Prišla bo kukav'ca, moja ljubica, in bo kukala in prepevala. Kukala kuku, prepevala tako, da bi vedno nam tak' luštno b'lo. Slovenske narodne resda napovedujejo pomlad kot čas, ko vse zabrsti, zaživi, a že v naslednji kitici postanejo žalostne. Ker bo pomlad tudi minila. Juhé, juhé, juhé, vigréd približa se, juhé, juhé, juhé, začne zeleneti vse, juhé, juhé, juhé te tičke veseli glas, juhé, juhé, juhé, juhé, vse ima svoj kratek čas.

image
Nataša Juhnov
Ne čakaj pomladi, ne čakaj na maj. Stori tisto, kar meniš, da je treba, že zdaj.
2. 3. 4.

Pionir fotografije na steklo Janez Puhar, ki je tudi pisal pesmi, je bil žalosten spomladi (zaradi prijateljeve smrti). "Vigred se povrne, vse se oživi, tratica pogerne se s cvetlicami. Drobne ptičice pojo spet v domačem gaj. Al prijatla sem nazaj, nikdar več ne bo." Največkrat zapeto pesem o pomladi pri nas pojejo na pogrebih. "Gozdič je že zelen, travnik je razcveten, ptički pod nebom veselo pojo. Ptički, jaz vprašam vas, al' bo že kmal' pomlad, al' bo že skoraj zelena pomlad? Pomlad že prišla bo, k' tebe na svet' ne bo, k' te bodo d'jali v to črno zemljo."

Pozimi bi morali počivati, spomladi se zbuditi

Bolj optimistični od pesmi so teksti vrtnarjev, sadjarjev, navdušenih kmetovalcev, ki pozimi komaj čakajo, da bodo zemljo lahko začeli pripravljati za sejanje in saditev. Ti so tudi poetični. Po dolgi, hladni, vlažni in mračni zimi se prebudimo iz zimskega sna, v katerem se je narava skupaj z nami spokojno in tiho potopila vase, počivala, sanjala o pomladi in si nabirala novih moči, ki jih bo zdaj še kako potrebovala, je eden od takšnih tekstov, ki se nadaljuje s povsem praktičnim priporočilom, da je spomladi treba znati začeti. Tako kot drži, da seme v sebi skriva plod, tako drži, da je od pomladi, kalitve, brstenja in cvetenja odvisno, kaj bomo poleti in v jeseni pobirali, nabirali, želi. Opazovati rast in cvetenje je najbolj posvečen dogodek človekovega obstoja. Zvončki in trobentice, mačice, vijolice iz zemlje vzklijejo, pomladne sapice so blage, ljudje polni zanosa, pričakovanja in poleta, četudi zime že dolgo niso več za počitek.

image
Matic Sever

Od tega, kako intenzivno in obremenjujoče smo preživeli zimo, je odvisno, kako nas bo zdelala spomladanska utrujenost. Proti njej se borimo postopoma z več gibanja na svežem zraku. Tako nakopičene izgorele snovi izdihamo in se spotimo, izločimo iz telesa strupe. Razstrupimo jetra, Vogel je svetoval kar nekaj postopkov. Zima ni najboljši čas za rekreacijo, čeprav je smučanje čarobno, poskrbi za ugodje in prijetno utrujenost. V mrazu je zmanjšan pretok krvi na izpostavljene dele telesa in aktivirani so mehanizmi, ki podpirajo kopičenje maščevja, da bi bili čim bolj zaščiteni pred mrazom in preživeli. Ker je zbijanje maščob težje, zima torej ni čas za stradanje. Za te reči imamo pomlad.

Letos pikčast vzorec
Koledarska pomlad se začne, ko nastopi prvo enakonočje v letu. Takrat je Sonce na nebu natančno nad ekvatorjem. Dan in noč sta enako dolga, med 20. in 23. marcem, letos 20. marca ob 21.58. Meteorološka pomlad se začne 1. marca, pomladna meseca sta še april in maj. Jezikoslovci bodo spet spomnili na uporabo besed pomlad, spomladi, na pomlad in povedali, da je prav: "Spomladi sejemo, jeseni spravljamo letino." Slovar slovenskega jezika poleg letnega časa pomlad poimenuje tudi dobo razvoja in uspehov, dekle še nima osemnajst pomladi, z otrokom je prišla v hišo pomlad, pomlad življenja je hitro minila in ena lastovka še ne prinese pomladi. Pa še to: letošnja pomlad bo v modo prinesla pikčast vzorec, perje in oblačila v slogu uniform.

Spomladansko čiščenje stanovanj in politike

Pomlad bo prišla tudi v stanovanje, kamor smo pozimi na varno navlekli veliko stvari. Pri odprtem oknu je čiščenje prijetnejše in več svetlobe in sonca razkrije več prahu in umazanije. Če bi videli vso umazanijo, bakterije, viruse, pršice, plesni in alergene, ki se naberejo v domu v tednu ali dveh tednih, bi skrbno čistili vsak dan. Največ bakterij je v krpah, gobicah, metlah, s katerimi čistimo straniščne školjke, odtoke, stene kopalnic, vratne kljuke, kuhinjske nape, mikrovalovne pečice, sedežne garniture, prostor za hranjenje hišnih živali.

image
Sašo Bizjak

Pomlad je seveda tudi politični pojem. Francoska revolucija med letoma 1789 in 1799 je prinesla pomlad v Evropi: zaton moči starih monarhij ter uveljavitev demokracije in nacionalizma. Praške pomladi leta 1968 se starejši še živo spomnimo, Čehi in Slovaki so po njej kar 21 let čakali na žametno revolucijo. Slovenci smo tudi imeli pomladi. Čeprav program Zedinjene Slovenije zaradi zadušitve revolucije v Avstriji v letih 1848-1849 ni bil uresničen, se je takrat zgodila tudi pomlad slovenskega naroda, v desetih letih absolutizma je pri ljudeh in državni upravi v Avstro-Ogrski začelo veljati, da so Slovenci en narod. Slovensko pomlad je v stari Jugoslaviji ohranila Slovenska ljudska stranka, ki je bila za razliko od unitarističnih liberalcev za avtonomistično federativni model države, ki se je ohranil v Titovi Jugoslaviji do razdelitve, četudi se je oblast trudila voditi vse iz centra. V šestdesetih letih se je nasprotje med centralisti in federalisti v Sloveniji obrnilo v prid federalistov, sedemdeseta leta so še povečala monopol vladajoče partije, po Titu so se začeli boji med posameznimi republikami, posebej med srbskim centralističnim in slovenskim federalizmom.

V politiki imamo pomlad in druge letne čase
image
Hojka Berlič

V drugi polovici osemdesetih let prejšnjega stoletja se je začela še ena pomlad slovenskega naroda. Imeli smo pomladne stranke, prvo pravo opozicijo vladajočim, ki jih je po tem poimenovanju bilo mogoče razlikovati od kontinuitetnih. To se še ni končalo, v politiki imamo še zdaj pomlad in druge letne čase. In glede na to, kako so oblastniki razvrednotili delo, zmanjšali možnosti za zaposlitev in znižali pokojnine, je v državi spet aktualna pesem, ki se začne s: "Prišla bo pomlad, učakal bi jo rad."

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku