Prva stavka v zgodovini Pošte

Srečko Klapš, 11.11.2019
Igor Napast

Ob stavki, ki se je začela opolnoči, bodo moteni prenos reklam, jutranja dostava časopisov in nekaterih paketnih pošiljk, izvajanje bančnih in finančnih storitev ter prodaja pri poštnih okencih.

Stavka zaposlenih v Pošti Slovenije, prva taka v zgodovini, se je začela danes ob polnoči v poštno-logističnih centrih in se bo, kot kaže, nadaljevala. Poteka v vseh organizacijskih enotah Pošte Slovenije, razen v strokovnih službah uprave družbe in poslovnih enot.

Saša Gržinič, predsednik Sindikata poštnih delavcev (SPD), ki je stavko napovedal, je dejal, da bodo imeli dva stavkovna štaba, enega v Ljubljani in drugega v Mariboru. "Članom smo v nedeljo pošiljali še zadnje informacije, kako naj poteka stavka oziroma katera dela je treba po zakonu kljub temu opravljati. Bojimo se tudi pritiskov na zaposlene, zato si prizadevamo za čim bolj jasna navodila. Po naših informacijah je delodajalec včeraj še do polnoči skušal z nadurnim delom organizirati pripravo strojev za distribucijo reklam za torek," je dejal Gržinič, ki meni, da bodo, kot kaže, stavkali tudi v torek, ko naj bi se nadaljevala pogajanja, ki za danes niso predvidena.

- Stavko je napovedal Sindikat poštnih delavcev, medtem ko Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije ocenjuje, da razlogov za zaostrovanje ni.
- Pošta Slovenije bo vse podatke glede poteka poštnega prometa med stavko in glede motenj ažurno objavljala na svoji spletni strani.
- Zaposleni v Pošti Slovenije morajo prvi dan stavke raznositi vso pošto, ki je bila sprejeta pred stavko.

Glede na to, da ne bodo prevzemali pošte po pogodbah s pravnimi osebami in javnimi institucijami, apelirajo na stranke in državljane, naj, če ni nujno, danes in v torek ne hodijo v poslovalnice pošt in jih tudi na ta način podprejo.

Večji sindikat stavke ni napovedal

Današnje stavke pa niso napovedali v večjem od obeh reprezentativnih sindikatov, Sindikatu delavcev prometa in zvez Slovenije (SDPZ). Saška Kiara Kumer, generalna sekretarka SDPZ, nam je dejala, da glede na to, da Pošta Slovenije uresničuje dogovorjene zaveze iz sporazuma, ki sta ga februarja letos podpisala oba sindikata, razlogov za zaostrovanje ni. "Bomo pa konec leta ocenili, kaj od dogovorjenega je bilo uresničeno in kaj morda delodajalec krši, in se takrat odločili, kako naprej." Ne glede na to pa se lahko tudi njihovi člani ali tisti, ki niso v sindikatu, pridružijo stavki, če se za to odločijo, saj je pravica do stavke individualna. To potrjuje tudi Gržinič, kot pravi, je udeležbo v stavki napovedalo tudi veliko število delavcev, ki niso člani sindikata.

image
Andrej Petelinšek Ob polnoči so najprej začeli stavkati v poštno-logističnih centrih, nato v vseh organizacijskih enotah Pošte Slovenije, razen v strokovnih službah uprave družbe in poslovnih enot.

Glede na to, da morajo vsi zaposleni v Pošti Slovenije tudi med stavko zagotavljati minimalni obseg poštnih storitev, morajo prvi dan stavke raznositi vso pošto, ki je bila sprejeta pred stavko. Med stavko pa prenesti vse pisemske in paketne pošiljke do deset kilogramov brez dodatnih storitev. Prav tako bo v času stavke zagotovljen prenos vseh mednarodnih poštnih pošiljk in vseh nujnih pošiljk (Hitra pošta, UPS-pošiljke, telegrami ...), je pojasnila svetovalka poslovodstva in vodja pogajalske skupine Pošte Slovenije Karmen Lebe Grajf. "Pričakujemo, da bo v času stavke moten prenos reklam, jutranje dostave časopisov, paketnih pošiljk nad deset kilogramov in logističnih tovorov. Prav tako bodo moteni izvajanje bančnih in finančnih storitev, prodaja blaga in drugih komercialnih storitev, ki jih izvajamo na poštnih okencih," je še dodala Lebe Grajfova. O morebitnih motnjah in podaljšanju rokov prenosa določenih pošiljk bodo javnost sproti obveščali na svoji spletni strani www.posta.si.

Obvestilo bralcem Večera
Ker poštarji raznašajo tudi manjši del naročniške naklade časnika Večer - ta delež je ob ponedeljkih nekaj čez 1000 izvodov -, vas, cenjeni naročniki, obveščamo, da je lahko v ponedeljek motena dostava časnika Večer, kljub zagotovilom Pošte Slovenije, da bodo v sicer okrnjeno poštno dostavo v ponedeljek vključeni tudi dnevni časopisi. Če časnika Večer v ponedeljek ne boste prejeli v vaš nabiralnik, prosimo obvestite našo prodajno službo. V tem primeru vam nedostavljenega časnika seveda ne bomo zaračunali. V vsakem primeru pa vas prosimo, da nam morebitne težave v dostavi ta dan oprostite. Gre namreč za težavo, ki ni odvisna od nas, tudi za nas pomeni višjo silo in je tudi povsod ne moremo rešiti s kako drugače organiziranim načinom dostave. Če se bo stavka nadaljevala oziroma ponovila druge dni, vas bomo tudi takrat prosili za razumevanje.

Vodstvo ponudilo izplačilo poslovne uspešnosti

Lebe Grajfova čez vikend še ni mogla oceniti, koliko zaposlenih od skupaj 6300 se bo pridružilo stavki. Tudi v Sindikatu poštnih delavcev za zdaj še nimajo števila sodelujočih v stavki. Kot je povedala predstavnica sindikata Dijana Kos, je podpora stavki zelo visoka.

"Jasno smo povedali, da v letu 2020 zahtevamo višje plače"

​Generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak je v soboto pojasnil, da so sindikatu, s katerim so sicer zbližali stališča pri petih zahtevah od šestih, namesto zahtevanega desetodstotnega dviga plač ponudili izplačilo poslovne uspešnosti za letos, a da jim očitno ponujenih 1,5 milijona evrov ni zadoščalo. Predlagajo tudi, da bi se o morebitnem dvigu plač dogovarjali prihodnje leto, višje plače pa bi začele veljati v letu 2021. "Jasno smo povedali, da v letu 2020 zahtevamo višje plače, morda ne takoj z januarjem, vsekakor pa do konca leta. Naša zahteva o desetodstotnem dvigu plač je bila za poslovodstvo nesprejemljiva," pa je še dejala Dijana Kos.

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku