Različne spalne navade v zakonu niso redkost: Ločiti spalnice?

Urška Kereži, 7.10.2019
Shutterstock

Priznajmo, da je spanje ob smrčanju neprijetno. Statistike kažejo, da nas partner zaradi smrčanja ali premetavanja v povprečju zbudi kar šestkrat na noč. Britanska raziskava je napovedala, da bo do leta 2025 kar 60 odstotkov britanskih parov že spalo v ločenih spalnicah.

Nekoč se na dvorih med spanjem niso premetavali v skupni postelji. Kaj šele, da bi se vso noč borili za isto odejo! A buržoazna revolucija je s privilegiranci odnesla tudi samoumevno razkošje ločenih spalnic. In če danes poveste, da z ljubeznijo svojega življenja ne spita skupaj, se večina začudi in takoj domneva, da v odnosu nekaj močno škripa. Da gre za zadnjo fazo pred ločitvijo ali da ljubezni ni več. Pa ni nujno tako. Raziskava, ki jo je izvedla ustanova National Sleep Foundation, je namreč pokazala, da za kar enajst odstotkov poročenih parov velja, da zakonca ne spita skupaj. Neka druga raziskava pa je napovedala, da bo do leta 2025 kar 60 odstotkov britanskih parov že spalo v ločenih spalnicah.

Kokoši in sove

Različne spalne navade niso redkost. Po oceni psihologov je realna možnost, da se bosta v isti postelji znašla človeka z identičnimi spalnimi navadami, namreč pičla. In medtem ko nekdo zvečer kmalu zaspi, se drugi še izgublja v medmrežju ali uživa v dejstvu, da ima daljinca končno zgolj zase. V spalnico se odpravi precej pozno, po možnosti še prižge luč, da si pripravi oblačila za naslednji dan, in že se vname prepir. Lahko pa želite v postelji brati, a vas zvok televizorja vsak večer spravlja ob živce, ko najlepše sanjate, pa vas partner med nemirnim premetavanjem brca in ob tem, zaradi težav z mehurjem, še vsaj dvakrat vstane in mora na stranišče.

image
Profimedia Po oceni psihologov je realna možnost, da se bosta v isti postelji znašla človeka z identičnimi spalnimi navadami, namreč pičla.

V posebnih življenjskih obdobjih, na primer med nosečnostjo in po porodu, še hitreje pomislimo, da za ljubezen ni več rešitve. Vsekakor je lepo, če tudi moški ponoči kdaj pomiri dojenčka, a podojiti ga mora vendarle mama. Ker ga ima najraje pri sebi v postelji, da ji ni treba vstajati, očka ne spi - otrok joče ali je preveč blizu in ga je strah, da ga bo med spanjem pomečkal. Nič od tega pa zjutraj ne bo zanimalo njegovega šefa.

Dobre plati

A ločeni spalnici si lahko privoščijo zgolj tisti, ki se odlično razumejo in so dovolj odkriti, da si povedo tudi stvari, ki v družbi veljajo za tabu. Ja, spanje v ločenih spalnicah je dejansko tabu, saj se o njem ne govori ali zgolj s polno predsodki. Zato je marsikdo na začetku nekoliko prizadet, ko izve, da bo ob nočeh sam. Vendar odkrit pogovor težavo reši in dejansko pomaga, da se odnos izboljša, saj za odločitev zagotovo obstajajo pomembni razlogi. Priznajmo, da je spanje ob smrčanju neprijetno. Polovico noči prebedimo in se jezimo, saj moramo zjutraj zgodaj vstati, ker nas čaka pomembna obveznost, zaradi katere bi bilo nujno, da smo naspani. A ne gre. Partner smrči, če ga na to opozorimo, se sredi noči razburja in pravi, da ni res, nato pa vleče dreto še naprej.

Resnično življenje pod isto streho je torej nekaj popolnoma drugega od tistega, ki ga gledamo v romantičnih komedijah. Spati tesno objeta drug ob drugem celo noč pa bolj iluzija kot resnica. Neskladja in napetosti tako počasi vodijo v permanentno nezadovoljstvo, utrujenost, razdražljivost, nejevoljo, ki postopoma razjedajo odnos. Zato potreba po trdnem spancu vse pogosteje premaga družbene predsodke in mnogi se ponovno razumejo bolje - vsakdo spi v skladu s svojim biološkim ritmom in potrebami ter pri tem drugega ne spravlja ob živce. Predvsem pa se jutro lahko začne s poljubom in dobro voljo namesto nerganja.

30 do 40 odstotkov parov ponoči spi v ločenih posteljah, trdijo rezultati raziskave na univerzi Ryerson v Torontu.

Kaj pa spolnost?

Kadar partnerja spita skupaj, lahko spolnost hitro postane nekajminutna rutina za lahko noč. Medtem pa je ob ločenih spalnicah treba vložiti nekaj več truda v obiskovanje, ki ni nujno omejeno zgolj na posteljo. In če zvečer dobiš družbo, natanko veš, s kakšnim razlogom. Kot pomoč pri dogovarjanju lahko uporabite staro šalo: Prijateljici se pogovarjata in ena prizna, da z možem zaradi njegovega groznega smrčanja spita v ločenih spalnicah. "Kaj pa seks?" vpraša druga. "Kadar si zaželi seksa, potrka, in če ga povabim naprej, vstopi," ji razloži prva. "Kaj pa, kadar si seksa zaželiš ti?" zanima drugo. "Potem grem do njegove sobe in vprašam: 'Si morda trkal?'"

Kaj lahko izgubimo

Toda ločeno spanje lahko pripelje tudi do odtujitve, zakonsko življenje pa postane vse bolj podobno študentskemu. Zato je pomembno, da se ves čas zavestno trudimo in ohranjamo različne načine izkazovanja ljubezni. Urnik recimo načrtujemo tako, da skupaj obedujemo, kuhamo, gremo na sprehod, se čim pogosteje ljubeče dotikamo ali poljubimo, med gledanjem filma pa se držimo za roke.

Anketa

Kolikokrat tedensko namensko poskrbite za rekreacijo?

Sudoku