RECEPT: Gado gado z arašidovo omako 

Zora Štok, 12.10.2018
Profimedia

Indonezijska specialiteta.

Za solato:

2 večja krompirja

2 srednje velika korenčka

200 g snake beans (ali našega stročjega fižola)

1/4 glave belega zelja

200 g sojinih kalčkov

2 srednje veliki kumari

150 g sira tofu

3 trdo kuhana jajca

80 g sesekljanih slanih arašidov

Za omako:

1 jedilna žlica olja, 1 velika čebula, 3 stroki česna, žlica rakove paste, 200 g arašidovega masla (crunchy), konzerva (250 ml) kokosovega mleka, 200 ml vode, dve žlici sojine omake (ali še bolje kecap manis), jedilna žlica paradižnikove paste (ali goste mezge)

image
Profimedia

Za omako na olju, na zmernem ognju, počasi pražimo sesekljano čebulo in drobno zrezan česen ter pazimo, da ne porjavita, naj se samo zmehčata. Dodamo rakovo pasto in znova premešamo, potem umaknemo z ognja in vmešamo arašidovo maslo. Posodo vrnemo na ogenj in med rahlim mešanjem dodamo kokosovo mleko in vodo. Masa naj zavre, vmes nenehno mešamo, da se ne prime dna oziroma zažge. Še znižamo temperaturo ter dodamo paradižnikovo pasto in sojino omako, pustimo na ognju še minuto ali dve, po okusu še morda malo začinimo (po želji lahko dodamo čili, če imamo radi pikantno omako) in pustimo, da se omaka ohladi.

Krompir olupimo in ga narežemo na 5 mm debele rezine ter skuhamo v malo vode. Jajca narežemo na četrtine. Stročji fižol ali snake beans, če ga imamo, blanširamo in narežemo na 7 cm dolge kose. Zelje naribamo in ga na kratko blanširamo ter dobro odcedimo. Kumare narežemo na tanke kolobarje ali na paličice, korenje na tanke trakce (julienne). Tofu narežemo na tanke rezine. Vse sestavine razporedimo na pladenj, okrasimo s sesekljanim koriandrom in pokapljamo z arašidovo omako. Večino omake postrežemo v skodelicah, tako da si vsak sam z njo prelije zelenjavo ali jo vanjo namaka. Izberemo lahko poljubno zelenjavo, tudi kumare, papriko, bučke in tako dalje.

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku