Rezerve so v napadu in obrambi

Bojan Bauman, 13.4.2019
Igor Napast

V nedeljo ob 17. uri bodo slovenski rokometaši poskušali potrditi nastop na evropskem prvenstvu. Po srečni zmagi proti Nizozemcem se bodo z neugodnim nasprotnikom pomerili še drugič

V nedeljo ob 17. uri imajo slovenski rokometaši v boju z Nizozemci priložnost, da popravijo slab vtis. Prvo tekmo v Almereju so - takrat še kot absolutni favoriti - dobili z golom prednosti, potem ko so minuto pred koncem tekme prvič povedli. Kaj lahko bi Slovenija z Nizozemsko tudi izgubila in si privoščila blamažo.

Slovenski selektor Veselin Vujović se je nizozemskemu kolegu po tekmi opravičil za zmago: "Nizozemci so bili boljši od nas in prikazali so lepši rokomet. Do zmage smo prišli z zvrhano mero sreče. Zelo redke so tovrstne poti do zmage, a se dogajajo. Upam, da se bodo moji izbranci iz tekme v Almereju kaj naučili. Trenutno smo zelo povprečna reprezentanca, ki je imela ogromno sreče."

Te besede razkrivajo trenutno stanje v slovenski najbolj trofejni ekipi. V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo bodo sicer uspešni, saj imajo kar tri ekipe v skupini od štirih možnost za uvrstitev, Slovenija pa je še edina brez poraza. Turnir na evropskem prvenstvu bo tokrat prvič razširjen in sodelovalo bo kar 24 reprezentanc. Doslej jih je bilo 16 in tam je bila zato vsaka tekma pravi rokometni derbi. Pred Slovenci bo takrat zahtevna naloga uvrstiti se čim višje in potrditi dodatne kvalifikacije za olimpijske igre. S tako razglašeno ekipo, ki jo imamo sedaj, bo naloga še toliko težja.

Presenetili smo se in skoraj smo doživeli presenečenje

"V končnici smo se izvili iz nerodnega položaja in tudi to je kakovost vrhunskih ekip," je prepričan Blaž Janc, z devetimi goli na prvi tekmi najbolj učinkoviti posameznik. Mnogi njegovi kolegi so ostali dolžniki. Med njimi je Jure Dolenec. Desni zunanji, član Barcelone, je začel v prvi postavi Slovenije, a tekmo je končal brez zadetka. "Na tisti tekmi nam je šlo narobe skorajda vse. Začeli smo preveč mehko v obrambi. Vratar Lesjak je dobil nekaj golov, ko je imel žogo praktično že v rokah, zastreljali smo uvodni sedemmetrovki. Na drugi strani so Nizozemci zadeli vse in bili uspešni tudi v zelo težkih situacijah. Tako se je tekma hitro obrnila v smer, ki si je nismo želeli. Vse to moramo popraviti že v nedeljo. Predvsem začetek tekme je bil preveč medel in tega ne bomo ponovili," optimizem kljub temu ne zapušča Dolenca.

Tudi organizator igre Dean Bombač vidi veliko prostora za izboljšanje v nedeljo. V vsem slabem, kar je prišlo na dan v četrtek na Nizozemskem, pa je prepoznal tudi pozitivne plati: "Številne favorizirane ekipe, kot so Danci, Hrvati in Francozi, so se tokrat opekle. Mi smo uspeli osvojiti dve točki in smo po tej plati izpolnili cilj. A na Nizozemskem smo igrali slabo. Presenetili smo se in skoraj smo doživeli presenečenje. Do nedelje moramo spremeniti pristop, realizirati stoodstotne priložnosti, se postaviti bolj čvrsto v obrambo in potem bo vse drugače."

Pred domačo publiko v Zlatorogu si želi drugačne podobe tudi Vid Poteko, ki je zadnji dve leti preživel v Belorusiji, prihodnjo sezono se vrača v Celje. "V Zlatorogu ne smemo ponoviti medlega začetka tekme z Nizozemci, kar nas je teplo potem skozi celotno srečanje. Vsak bo moral prikazati več. Zakaj smo si privoščili slabo igro, ne vem, na to vprašanje si ne znamo odgovoriti. Če bi to vedeli, potem zagotovo ne bi igrali tako, kot smo. Naša reprezentanca je toliko kvalitetna, da se lahko že v dveh dneh pokaže v popolnoma drugačni luči. Verjamem, da bomo to doma dokazali. Edina pozitivna stvar gostovanja na Nizozemskem pa je, da smo ostali neporaženi in da smo praktično že uvrščeni na evropsko prvenstvo," je zaključil Poteko.

Nekaj presenetljivih rezultatov tretjega kroga rokometnih kvalifikacij za EP: Nizozemska - Slovenija 26:27, Srbija - Hrvaška 25:25, Portugalska - Francija 33:27, Črna gora - Danska 32:31.

Anketa

Kje se boste hladili in sproščali to poletje?

Sudoku