Risbe in slike Ludvika Vrečiča

Filip Matko Ficko, 28.1.2019
Filip Matko Ficko

Iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota bo v dneh od 31. januarja do 28. marca letos na ogled razstava del Ludvika Vrečiča v čast stote obletnice združitve Prekmurja z matičnim narodom.

Ludvik Vrečič (1900 – 1945) je bil prvi akademsko šolan likovni umetnik iz Prekmurja in najstarejši predstavnik tako imenovane prve prekmurske likovne četverice. Vanjo se poleg njega vključuje še slikarja Karla Jakoba (1908 – 1981) in Lajčija Pandurja (1913 – 1973) ter kiparja Ferija Küharja (1916 – 1945). Ludvik Vrečič je večino svoje kratke življenjske poti (leta 1945 ga je na Madžarskem v prepiru ustrelil ruski vojak) preživel v Budimpešti, a se je v domačo prekmursko pokrajino pogosto vračal ter jo na svojih delih pogosto upodobil.

image
Filip Matko Ficko Ludvik Vrečič: Pokrajina ob vodi.
 

Razstava Vrečičevih del v Galeriji Murska Sobota nastaja v sodelovanju s kolegi iz Pomurskega muzeja Murska Sobota in predstavlja dopolnitev razstave Vrečičevih del iz muzejske stalne zbirke, ki bo prikazala njegova slikarska dela in dela na papirju. V Galeriji Murska Sobota bo tako prvič na ogled 50 Vrečičevih del na papirju. Po številčnosti izstopajo portreti, sledijo prekmurski pejsaži in žanrski prizori.

image
Filip Matko Ficko Ludvik Vrečič: Avtoportret.
 

Z razstavo želijo osvetliti in v celoti razstaviti bogat fundus Vrečičevih del iz stalne zbirke Pomurskega muzeja in Galerije Murska Sobota ter izpostaviti pomen začetkov likovne tradicije Pomurja, ki se v prvi polovici 20. stoletja vzpostavi ravno z Vrečičem in omenjeno četverico ter v začetku sedemdesetih nadaljuje s skupino DHLM (Danč, Hauko, Logar, Mesarič) in nato z odlično generacijo mlajših umetnikov, ki so na likovno prizorišče vstopili v osemdesetih in devetdesetih.

image
Filip Matko Ficko Ludvik Vrečič: Deklica.

Ob razstavi bo izšel tudi katalog s spremnima besediloma kustodinj Tamare Andrejek in Irme Brodnjak, vključeval bo obsežen kataloški del z barvnimi reprodukcijami vseh Vrečičevih del iz stalnih zbirk Galerije Murska Sobota in Pomurskega muzeja. Kustos razstave je Irma Brodnjak, ki je tudi avtorica zapisa o umetniku Ludviku Vrečiču.

Anketa

Podpirate uporabo pirotehnike?

Sudoku