S Kopitarjem se bojijo igrati

Zoran Mijatovič, 16.4.2019
Robert Balen

Hokejski selektor Ivo Jan zbira še zadnje rise, jutri ob 19. uri že prva pripravljalna tekma na Madžarskem.

Risi bodo na svetovnem prvenstvu brez Muršaka, Urbasa, Pavlina, Jegliča, Mušiča in Robarja.
Prvič po septembru 2017 se bo v soboto reprezentanci priključil Anže Kopitar.
Mariborske barve bodo branili Pintarič, Drozg, Verlič, Štebih in Predan.
Trije testi pred SP-jem: Madžari jutri, Italijani dvakrat naslednji teden.
Že dva tedna se slovenska članska hokejska reprezentanca na Bledu pripravlja na svetovno prvenstvo skupine A v diviziji I, ki bo med 29. aprilom in 5. majem v Kazahstanu. Cilj je jasen: v družbi gostiteljev, ki veljajo za favorite, Belorusov, Madžarov, Južnih Korejcev in Litovcev osvojiti eno od prvih dveh mest in se še osmič vrniti v elito.

Selektor Ivo Jan tokrat ne bo mogel računati na nekaj ključnih imen iz preteklosti: Žigo Jegliča (poškodba vratnih vretenc), Žigo Pavlina, Jana Urbasa (oba pretres možganov), Aleša Mušiča, Mitjo Robarja (oba sta zaključila reprezentančno kariero) in Jana Muršaka. Da slednjega ne bo, je Jan obelodanil šele včeraj: "Pri Muršaku gre za splet več okoliščin, ki so se dogajale zadnjih par sezon. Ubada se z nekaj poškodbami, ki niso nikdar bile stoodstotno pozdravljene. Med drugim pa se mu je novembra zgodila še osebna tragedija."

Vsak trener bi bil vzhičen

Bo pa zato risom po dolgem času, natančneje po septembru 2017 in takratnih kvalifikacijah za olimpijske igre v Pjongčangu, pomagal edini NHL-ovec na prihajajočem SP-ju Anže Kopitar. "Vsak trener je vzhičen, ko sliši, da v ekipo dobi igralca takšnega kova, kot je on. A hokej je moštveni šport. Potrebuješ 20 igralcev. Anže je samo nekdo, ki voz potegne v tvojo stran," zvezdnika želi za zdaj razbremeniti selektor. Kopitar bo v Slovenijo iz ZDA prispel v četrtek, nakar bo imel dva dni prosto za svoje osebne obveznosti, reprezentanci pa se bo priključil v soboto. Jan tako računa, da bo naslednji teden na zadnjih dveh pripravljalnih tekmah pred SP-jem, tako v sredo kot v četrtek ob 19. uri na Bledu proti Italiji, Kopitar že nastopil za reprezentanco. "Želim si, da vsaj zadnjo pripravljalno tekmo odigramo v postavi, kakršna bo tudi na SP. Kako Kopitarja vkomponirati v ekipo, pa obstaja več zamisli. Gre za tako velikega igralca, da je morda koga celo strah igrati z njim, da ne bi bilo kaj narobe," se zaveda selektor.

Prvi preizkus bo sicer reprezentanca imela jutri ob 19. uri v Budimpešti proti izbrani vrsti Madžarske, kjer pa denimo od Mariborčanov še ne bo vratarja Matije Pintariča, ki se bo reprezentanci jutri šele priključil, Jan Drozg bo to storil takoj po prihodu iz Severne Amerike. Mariborske brave bodo tako branili Miha Verlič, Miha Štebih in Aljaž Predan. Po zaključku alpske lige in državnega prvenstva (med nedeljo in naslednjim četrtkom) Jan računa tudi na hokejiste iz Olimpije (Zajc, Koblar, Vidmar, Kranjc) in Jesenic (Kalan, Čimžar, Rodman). Še prej, tudi jutri na Madžarskem, bo Jan preizkusil tudi nekaj mladeničev iz reprezentance do 20 let (Kapelj, Sršen, Jenko in Tavčar). "Mlade peljem s seboj, saj se staro jedro že odmika od reprezentance, počasi bo treba graditi novo. Čim prej se morajo vklopiti in priprave izkoristiti za nabiranje izkušenj. Za prvo pripravljalno tekmo tako imamo štiri popolne napade," razloži selektor, ki bo za SP izbral tri vratarje, sedem branilcev in 13 napadalcev.

V času interneta ni skrivnosti

"Doslej so se branilci in napadalci pripravljali posebej. Šlo je bolj za individualne vaje. Odslej se bomo posvečali detajlom v obrambi in napadu, izhodu iz bulijev, uigravanju kombinacij … Uskladiti moramo ekipo, da bo na isti valovni dolžini, da vsi razmišljamo v isto smer. A hkrati moramo tudi paziti, da fantje do SP-ja ne bodo že zasičeni," potek priprav predstavi Jan, ki se ne boji, da bo jutrišnja tekma nasprotnikom s SP-ja razkrila slabosti risov: "Koncept igre se sicer vidi. Vsak trener ima svojega. Tudi mi gremo tja, da vidimo, kak koncept imajo Madžari. Gledali bomo, s kakšnim detajlom bi jih lahko na SP-ju presenetili. Je pa res, da pri Madžarih veliko skrivnosti ni. Veliko igralcev je iz Szekesfehervarja, ki sem ga v ligi Ebel podrobno spremljal. Vemo, kak sistem tam igrajo. A reprezentanci bosta v tej zgodnji fazi priprav še precej drugačni. Morda bo samo en napad obeh ekip enak kot na SP-ju."

No, pri Madžarih morda še kakšen več. Ne nazadnje so odigrali že kar tri pripravljalne tekme, dve tudi že Belorusi. "Brez skrbi, v času interneta veliko skrivnosti ni. Z današnjim dnem pa smo začeli zbirati tudi videomaterial," je včeraj zaključil Ivo Jan.

Anketa

Kje se boste hladili in sproščali to poletje?

Sudoku