S temi nasveti boste hitro opravili z vodnim kamnom in plesnijo v kopalnici

L. P. L., 26.6.2019
Profimedia

Tako plesen kot tudi vodni kamen sta pogosta težava v kopalnici. Preberite, kako se ju znebite na naraven način.

Mešanica, ki odpravi vodni kamen

Če voda iz ročke za prhanje šprica na vse strani, je zagotovo kriv vodni kamen, ki je zamašil luknjice. Da ne bi posegali po raznih čistilnih sredstvih, ki so agresivna in vsebujejo kemikalije, lahko vodni kamen poskušate odpraviti s sestavinami, ki jih najverjetneje že imate doma.

Ročko za prhanje najprej obrišite z gobico in vodo. Tako boste odstranili najlažje delce vodnega kamna. Nato pa si pripravite mešanico vode in alkoholnega kisa v enakem razmerju.

Nalijte mešanico v plastično vrečko, pomembno je, da ta ne pušča. Nato vanjo potopite ročko za prhanje in povežite z elastiko, da se tekočina ne polije. Previdno položite v kad ali tuš kabino in pustite od 20 do 30 minut. Če je vodnega kamna veliko, lahko pustite tudi dlje časa.

Nato snemite vrečko in odprite vročo vodo, da bo stekla skozi ročko za prhanje. Ta bo izrinila vodni kamen, ki se je omehčal in prej mašil luknjice.

Z enako mešanico lahko očistite tudi pipe v kopalnici, malce pustite in obrišite do suhega. Spet se bodo svetile.

image
Profimedia Alkoholni kis odpravi tudi plesen.

Čistilo za odpravljanje plesni

Še najpogosteje se trdovratna plesen naseli v težko dostopne kote in robove ter med fuge ploščic. Da jo odstranite, potrebujete alkoholni kis in prašek za pranje oblačil.

Zmešajte skupaj prašek in alkoholni kis v enakem razmerju. Dobljeno pasto nanesite na vse površine, kjer se vam je pojavila plesen. Pustite delovati vsaj 10 minut, nato pa obrišite z grobo gobico in bombažno krpo. Če je plesen še prisotna, ponovite in pustite pasto delovati dlje časa.

Da se plesen ne bi ponovila, nalijte alkoholni kis v stekleničko in ga razpršite po fugah in kotih kopalnice. Vonj po kisu se bo hitro razdišal, vaša kopalnica pa bo zaščitena pred plesnijo, saj alkoholni kis lahko uniči do 80 odstotkov vrst plesni.

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku