Sindrom zapuščenega gnezda: Nočem te izgubiti  

L. P. L., 3.6.2019
Profimedia

Otroci odrastejo in odidejo svojo pot. Nič kolikokrat se zgodi, da partnerja po mnogih letih ponovno ostaneta sama v veliki hiši ali stanovanju, kjer je še do nedavnega vladala gneča. Je partner postal tujec? Kaj lahko storite, da ga ne izgubite?

Nekoč mladi in zaljubljeni, polni želja in sanj. In trdno prepričani, da nič, prav nič tako močne in ljubeče zveze ne more pretrgati. Ista partnerja trideset let pozneje spet postaneta sama, drug z drugim, otroci so odšli. Kje so sanje, zaljubljenost, skupni interesi? Pogosto se zgodi, da med vzgojo, odraščanjem otrok in naporno službo, ne ostane več časa, ki bi ga partnerja posvetila drug drugemu. Odtujita se in ne poznata več. Postaneta tujca in si zreta v oči. Kako nadaljevati? Naj odide vsak svojo pot? Je v njunih očeh še kanček upanja, drobna iskrica, ki bi lahko zanetila spet močno ljubezen?

Kar želite ali pa morda celo pričakujete, da bo za zbliževanje naredil partner, naredite vi.
image
Profimedia Naredite sami prvi korak. Želite, da vas partner večkrat objame in vpraša, kako ste preživeli dan? Objemite ga in se zanimajte zanj.

Pogovarjali smo se s svetovalko za osebno rast Petro Cvek, ki pravi, da je pogosto težava v tem, da partnerja drug od drugega pričakujeta tisto, kar si želita, tega pa ne storita sama.

"Ko otroci odidejo od doma in ostanemo sami s partnerjem, pogosto ugotovimo, da partnerja sploh ne poznamo več in da nimamo nič več skupnega z njim. Pravimo, da smo se oddaljili in se začnemo spraševati kaj pa zdaj? Na svetovanjih opažam, da v primerih, ko ima eden od partnerjev občutek, da se je partnerski odnos ohladil, običajno od drugega pričakuje, da bo naredil nekaj, da se odnos ponovno vzpostavi. Običajno ta pričakovanja seveda niso izpolnjena in takrat se začne nerganje in pritoževanje, vse skupaj pa vodi v to, da se občutek nepovezanosti še poveča," pravi Cvekova.

Ko se pričakovanja ne uresničijo

Partnerja pogosto razumeta odnos kot nekaj, v kar vlagata vsak polovico. Če nekdo naredi korak naprej k ponovnemu zbliževanju, morda meni, da je za naslednji korak zadolžen partner.

"Ko se to pričakovanje ne uresniči, se začne pritoževanje v smislu, zakaj moram pa samo jaz vlagati v odnos, on pa ne, s čimer situacijo le slabšamo. Takšno razmišljanje je povezano s prepričanjem, da je moj občutek bližine in povezanosti s partnerjem odvisen od njegovih dejanj, ne pa od mojih. To prepričanje se zelo hitro razkrije, ko nekoga, ki pravi, da sta se s partnerjem oddaljila, vprašam, kaj mu preprečuje, da bi naredil korake v smeri ponovnega spoznavanja in zbliževanja."

 
image
Profimedia Partnerja pogosto razumeta odnos kot nekaj, v kar vlagata vsak polovico. Če nekdo naredi korak naprej k ponovnemu zbliževanju, morda meni, da je za naslednji korak zadolžen partner.

Vaše želje izpolnite sami

"Moja ideja kako se ponovno zbližati in povezati je ta: Kar želite ali pa morda celo pričakujete, da bo za zbliževanje naredil partner, naredite vi. Želite, da vas povabi na romantično večerjo ali izlet? Povabite ga. Želite, da vas večkrat objame in vpraša, kako ste preživeli dan? Objemite ga in se zanimajte zanj. Čudovit način je tudi obujanje spominov na pretekla doživetja, na prve zmenke, na kvalitete, ki ste jih prepoznavali v njem in ki ste jih cenili na začetku vajinega druženja, ob razmišljanju, da si želite prav njega za življenjskega sopotnika in očeta vaših otrok. Seveda, velja tudi obratno, oz. ta ideja velja tudi za moške, ki pričakujejo, da bo za njihov občutek bližine poskrbela partnerka," svetuje Cvekova vsem tistim, ki želijo svojo zvezo spet obuditi, in dodaja še:

"Ključno pri vsem tem je, in tega ne morem dovolj poudariti, da se zavedamo, da vse to počnemo, ker si mi želimo povezanosti s partnerjem. To, kar počnemo, torej v resnici delamo zase in ne kot uslugo partnerju. Če bomo svoje početje doživljali kot uslugo drugemu, potem bodo naša dejanja hitro pogojena s pričakovanji do partnerja in kadar bomo prepoznali, da ta niso uresničena, se bomo ponovno zatekli k negodovanju in pritoževanju in si tako onemogočali povezanost s partnerjem."

Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku