(FOTO) Slovenski rokometaši preko tulipanov na Euro

Gordana Possnig, 14.4.2019
Igor Napast

Slovenska rokometna reprezentanca si je že po četrti tekmi kvalifikacij zagotovila nastop na prvenstvu stare celine.

Okoli 3500 gledalcev je bilo v prekrasnem vzdušju v celjski dvorani Zlatorog priča četrti zmagi slovenske rokometne reprezentance v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki ga bodo prihodnje leto gostili v Avstriji, na Norveškem in Švedskem. Še drugič v štirih dneh so bili Slovenci boljši od Nizozemcev, tokrat s 30:23 (16:11).

Slovenija - Nizozemska 30:23 (16:11)
Dvorana Zlatorog v Celju, gledalcev 3300, sodnika Brunner in Salah (oba Švica).
SLOVENIJA: Zaponšek 8 obramb, Kastelic 6 obramb, Blagotinšek 2, Verdinek 2, Henigman 3, Kavtičnik, Janc 3, Poteko 4, Cehte, Kodrin 2, Zarabec 5 (2), Šoštarič 3 (2), Ovniček 2 (1), Bombač, Mačkovšek 3, Suholežnik 1.
NIZOZEMSKA: Ravensbergen 10 obramb, Kooijman 4, Baijens 1, Leenders, Sluijters 2, L. Steins 1, Schagen 3, I. Steins, Schoenaker, Smits, Adams 1, Boomhouwer 6 (4), Jerry 4, Smit 1, Eijlers, Ten Velde.
Sedemmetrovke: Slovenija 7 (5), Nizozemska 5 (4); izključitve: Slovenija 10 minut, Nizozemska 10 minut.

image
Igor Napast Slovenci so upravičili vlogo favoritov.

​Če so si na prvi tekmi varovanci selektorja Veselina Vujovića zmago zagotovili šele ob koncu tekme, so tokrat vodili od prve minute, tulipani niso izenačili niti enkrat. Najvišjo prednost so si priigrali v 55. minuti, ko je za 28:20 zadel Vid Poteko, med strelce pa so se v slovenski izbrani vrsti z izjemo kapetana Vida Kavtičnika vpisali vsi. Tudi oba vratarja sta bila razpoložena, Urh Kastelic v prvem polčasu, Rok Zaponšek v drugem. ​

image
Igor Napast
image
Igor Napast
​Slovenci so tokratni obračun začeli drugače kot na Nizozemskem, že takoj so povedli s 3:0, nato še z 10:5, pa s 16:9, kar je bila tudi najvišja prednost gostiteljev v prvem polčasu. Še višjo jim je preprečeval nizozemski vratar Bart Ravensberger, ki je zbral deset obramb. V drugem polčasu so Slovenci vseskozi držali vse niti igre v svojih rokah. Nizozemci so se jim sicer enkrat približali na štiri gole (19:23), kaj več pa jim ni uspelo. Slovenski selektor je dal priložnost vsem igralcem, le Deana Bombača je pustil na klopi, saj sta na položaju organizatorja igre dobro igrala Miha Zarabec, najboljši slovenski strelec, in Rok Ovniček.
image
Igor Napast

Selektor Slovenije Veselin Vujović je bil zadovoljen s predstavo svojih varovancev: "Gledalci so se lahko prepričali o kakovosti Nizozemske, ki goji moderen, kreativen in hiter rokomet. Moji igralci so imeli tokrat od prve minute imeli pravi pristop, imeli smo dva razpoložena vratarja, tudi drugi igralci so dali svoj maksimum. Vzdušje v dvorani je bilo zelo pozitivno. Vesel sem, da smo odigrali dobro tekmo, čeravno se zavedamo, da nam je na nasprotni strani stala Nizozemska. Sicer pa je najbolj pomembno, da smo si z zmago zagotovili nastop na evropskem prvenstvu." Čeprav je vozovnica za EP v žepu, tekmi proti Latviji in Estoniji v zaključku kvalifikacij ne bosta nepomembni. "Pomembni bosta zaradi boljšega izhodišča na žrebu za prvenstvo," opozarja Vujović.

image
Igor Napast

Pomemben prispevek k slovenski zmagi je dal tudi Vid Poteko. "Pred navijači, ki so pripravili prekrasno vzdušje, smo prikazali lepo predstavo. Po prvi tekmi smo analizirali našo igro, morali smo se zbrati. Mislim, da smo z igro stvari postavili na svoje mesto in dokazali, da zasluženo odhajamo na evropsko prvenstvo," je dejal krožni napadalec.

Simfonija Zormana in Žvižeja
V celjski dvorani Zlatorog se bosta na tekmi, poimenovani Rokometna simfonija, od aktivnega igranja poslovila Uroš Zorman in Luka Žvižej. Na tekmi bodo nastopili številni zvezdniki, ki so zaznamovali športno pot vrhunskih slovenskih rokometašev. Zorman je za reprezentanco odigral 225 tekem, Žvižej 217. Ob tem velja dodati, da se Luka Žvižej v naslednji sezoni vrača v celjski klub v vlogi skavta.

Anketa

Kje se boste hladili in sproščali to poletje?

Sudoku