SNEPC-i v radenskem DOSOR-ju

Filip Matko Ficko, 31.1.2019
Filip Matko Ficko

Skupina Fortuna (skupina starih ljudi za samopomoč) v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, je bila ustanovljena v začetku junija leta 2013, od tedaj se njene članice in člani srečujejo ob sredinih popoldnevih.

To je prva mešana skupina (vključeni so stanovalci DOSOR-ja ter občani Radencev), oba voditelja skupine pa sta DOSOR-jeva prostovoljca že od samega začetka delovanja tega doma starejših pred desetimi leti: Marija Erveš in spodaj podpisani.

image
Filip Matko Ficko Radenski »SNEPC-i« so obiskali Hotizo.
 

Temeljna dejavnost skupine so pogovori na različne teme, v času rednih srečanj ali pa po v naprej dogovorjenem srečanju izven rednih srečanj ob sredah, včasih spremenijo prostor srečanja, se odpravijo na sprehod, krajši izlet ali pa obiščejo kakšno prireditev … Tako je skupina v minulem letu, letu 2018, imela 28 rednih tedenskih srečanj ob sredah popoldne (skupno 32,5 pogovornih ur), štiri redna tedenska srečanja z drugimi dejavnostmi (sprehodi, delavnice – 6 ur) ter 13 izven-rednih srečanj (35 ur: izlet v Hotizo, na sejem sodobne medicine Medical v Gornji Radgoni, razne kulturne prireditve, pohodi). Vse to pomeni, da so se lani Fortunaši sešli skupno 43-krat oziroma preživeli skupaj 73,5 ur.

image
Filip Matko Ficko Radenski »SNEPC-i« kot folkloristi ob pustu.
 
image
Filip Matko Ficko Radenski »SNEPC-i« na sejmu Medical v Gornji Radgoni.
 

Že od sredine novembra leta 2013 na pobudo skupine Fortuna poteka ob torkih popoldne kartanje taroka v DOSOR-jevi kavarnici Traminček in se tega druženja udeležujejo tudi nekateri člani Fortune. Trenutno skupina šteje šest članic in članov ter dva voditelja, so pa bili opravljeni pogovori z nekaterimi stanovalkami in stanovalci DOSOR-ja, a se niso odločili za vključitev v skupino, ki bi jo nekako lahko primerjali s skupino SNEPC (Starine, ne pa crkovine), ki jo v svojem dnevniku (že dve knjigi!) opisuje Henrik Groen, stanovalec doma starejših v Amsterdamu.

image
Filip Matko Ficko Radenski »SNEPC-i« na razstavi na Petanjcih.
 
image
Filip Matko Ficko Radenski »SNEPC-i« ob kavi.
Anketa

Podpirate uporabo pirotehnike?

Sudoku