Sobočanom ni mar, kaj se dogaja v Ljubljani

Andrej Bedek, 11.4.2019
Aleš Cipot

Črno-beli obrambni zid je težko prebiti, Mura ima drugega najtrdnejšega v ligi

Strelski post je prekinil Rok Sirk. Natanko po 148 dneh je spet zadel, enajstič to sezono. Potem ko so na Fazaneriji ugnali Krško in Aluminij, so muraši na Primorskem z njegovim zadetkom iz enajstmetrovke v nedeljo slavili še tretjo zaporedno zmago v prvi nogometni ligi. V Novo Gorico so odpotovali brez Matica Maruška, ki je izpolnil kvoto rumenih kartonov, danes proti Olimpiji (ob 18. uri) pa bo spet poveljeval obrambi. Z vratarjem Matkom Obradovićem, ki je na šestih ligaških tekmah po enkrat klonil zgolj v Mariboru in Velenju.

image
Andrej Petelinšek Matko Obradović in Matic Maruško: dvojec redko dopusti gol. 

Sobočani se lahko pohvalijo z drugo najtrdnejšo obrambo lige, na 25 tekmah so prejeli 27 golov. Recept? "Veliko poudarka dajemo uigravanju, vložen trud se mora obrestovati. Delujemo dokaj uigrano, kar je bil naš cilj," je dejal Matic Maruško, ki to, da je po izobrazbi igralec zvezne vrste, vidi kot prednost, ko igra kot organizator obrambe. "Res je, da imaš morda boljši občutek, kam bo nasprotnik poslal žogo, pa tudi to, da si bolj zanesljiv, ko je treba žogo iz obrambe spraviti do soigralcev v zvezni vrsti in napadu."

2869
gledalcev je v povprečju na tekmi na Fazaneriji, danes jih bo bistveno več.

Že v prvi sezoni med prvoligaši se nogometaši Mure srečujejo z napornim ritmom dveh tekem na teden. "Nanj smo se pripravili med pripravami na spomladanski del. Zdaj več pozornosti posvečamo regeneraciji, praktično pa res ni časa za trening. Pričakujem in verjamem, da bomo ritem vzdržali, navsezadnje smo mu namenili veliko pozornosti," je povedal poveljnik Murine obrambe.

image
Aleš Cipot

Ante Šimundža, glavni strateg Mure, je v Novi Gorici spočil nekatere nosilce igre, Nino Kouter, Amadej Maroša, Klemen Šturm in Luka Bobičanec so sedeli na klopi za rezervne igralce. Olimpija pa je, kot kažejo statistični podatki prve lige, tudi zaradi kadrovskih sprememb, moštvo z največ uporabljenimi nogometaši. V zeleno-belem dresu jih je v tej sezoni zaigralo 34. Z najnižjim številom - 22 - igra Šimundža.

Kaj pa dogajanje s trenerji v prestolnici? Spet se trese trenerski stolček nasprotnika, tokrat Roberta Pevnika. "Iskreno povedano, ne vem, kaj se dogaja. Edino, kar šteje, je, v kakšni luči se bomo mi predstavili," je še dejal Maruško, obrambni igralec z odličnim predvidevanjem nasprotnikovih potez.

image
Aleš Cipot

Zoran Barišić, ki ni zdržal dolgo, je prvo tekmo Olimpije septembra lani vodil prav proti Muri. Pet tisoč gledalcev je takrat spremljalo pravi športni praznik, ki je postregel z dvema goloma (z 2:0 je zmagala Olimpija), rdečima kartonoma in številnimi priložnostmi na obeh straneh. Damir Skomina, glavni sodnik, se je po razburljivem derbiju posul s pepelom, ker ob igranju z roko Maticu Črnicu v kazenskem prostoru ni dosodil najstrožje kazni za črno-bele. Po tekmi je priznal in pojasnil napako. Mimogrede: Skomina bo pravico delil tudi danes.

Prvi (evropski) nogometni četrtek v prekmurski prestolnici pod žarometi bo očitno dobro obiskan. 2500 vstopnic za Olimpijo je že pošlo, predprodaja bo tekla tudi danes. Trinajst srečanj na Fazaneriji v tej sezoni je pritegnilo 37.300 gledalcev; v povprečju 2869 na tekmo.

Anketa

Kje se boste hladili in sproščali to poletje?

Sudoku