Sredozemska dieta je dobra za srce

N.R., 6.1.2019
Profimedia

Odrecite se slanini in raje izberite olivno olje, rdeče meso nadomestite z ribami in perutnino, sol z zelišči in začimbami, zelenjave pa tako nikoli ni dovolj.

Vaša mama je imela tudi v tem primeru prav. Res bi morali pojesti vso zelenjavo na svojem krožniku. Poleg tega bi bilo dobro, da bi pojedli manj slanine in pogosteje uporabljali olivno olje. Tako je vsaj pokazala nova raziskava, katere izsledki potrjujejo trditve, da lahko prehod na sredozemsko dieto občutno zmanjša tveganje za razvoj srčnih bolezni.

Študija, objavljena na portalu JAMA Network Open, navaja, da je pri ljudeh, ki so se prehranjevali na tak način, obstajala za 25 odstotkov manjša nevarnost za razvoj srčno-žilnih bolezni v obdobju dvanajstih let. Vsem, ki se vsaj malo spoznajo na prehrano, je na osnovi sestavin sredozemske diete tudi popolnoma jasno, zakaj. Pri tej prehrani rdeče meso nadomestimo z veliko koristnimi maščobami, denimo iz rib in perutnine, sol z zelišči in začimbami, maslo in margarino z olivnim oljem. Najbolj pomembno pa je, da pojemo veliko sadja in zelenjave. Koristni za zdravje so tudi oreški in polnozrnata žita. In občasno si lahko privoščimo kozarec rdečega vina.

image
Profimedia Sardele po sredozemsko

Koristi tudi pri alzheimerjevi bolezni in astmi

Raziskovalci že od petdesetih let preteklega stoletja opozarjajo na morebitne koristi tega načina prehranjevanja za zdravje srca in ožilja. Nedavno so mu začeli pripisovati, da je koristen tudi za ljudi z drugimi boleznimi, denimo z alzheimerjevo boleznijo in astmo, pa da lahko nosečnice z njim nadzirajo dejavnike, ki prispevajo k visoki porodni teži otroka, in da pri otrocih zmanjšuje tveganje za debelost.

Vaša mama je tudi v tem primeru imela prav

Znanstveniki v ZDA vse do zdaj niso izvedli nobene randomizirane raziskave, s katero bi preučili dolgoročne koristi tega načina prehranjevanja. V okviru svoje najnovejše študije so si prizadevali odgovoriti tudi na vprašanje, zakaj je tako koristen za zdravje. Mehanizmi, s katerimi zmanjšuje tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, so bili za raziskovalce uganka, je povedal Shafqat Ahmad, vodja študije ter raziskovalec na oddelku za nutricionistiko v bostonski bolnišnici Brigham and Women's Hospital in na harvardski fakulteti za javno zdravje. "Vemo, da zmanjšuje nevarnost za srčno-žilne bolezni, vendar nam ni povsem jasno, zakaj in kako," je povedal Ahmad. Raziskovalcem, ki so pri analizi krvnih vzorcev uporabili skupino devetih biooznačevalcev, je uspelo končno razvozlati, kako in zakaj sredozemski način prehranjevanja preprečuje srčne bolezni.

Trije najpomembnejši mehanizmi pri tem so bili spremembe indeksa vnetja, krvnega sladkorja in telesne mase. Za Meg Grigoletti, 23-letno študentko iz New Jerseyja, ki je presedlala na sredozemsko dieto leta 2014, ko je okrevala po operaciji na hrbtenici, je bila največja težava nenehno vnetje. Ta način prehranjevanja ji je priporočil njen zdravnik. Upala je, da bo z njim zmanjšala otekanje, omilila bolečine v hrbtu in odpravila migrene. "Gre bolj za življenjski slog kot za dieto. Z njo sem se naučila, katera hrana mi ustreza in katera ne," je povedala Grigolettijeva.

Doslednost se je obrestovala

Znanstveniki so v okviru raziskave, poimenovane Women's Health Study, spremljali več kot 25 tisoč žensk. Šlo je za zdravstvene delavke, starejše od 45 let. Na začetku študije so udeleženke izpolnile vprašalnik o 131 živilih, da so lahko raziskovalci ovrednotili njihov način prehranjevanja. Nato so dobile oznako od ena do devet, odvisno od tega, kako dosledno so se prehranjevale na sredozemski način.

image
Profimedia Razkošna ponudba

Razdelili so jih na tri skupine. Tiste, ki so dobile ocene od ena do tri, so bile najmanj dosledne, tiste z oceno od štiri do pet so bile srednje dosledne, medtem ko so bile udeleženke, ki so dobile oceno šest in več, najbolj dosledne. Nato so znanstveniki kar dvanajst let spremljali njihovo zdravje srca in ožilja. Na koncu študije so imele ženske, ki so se zmerno dosledno prehranjevale na sredozemski način, za 23 odstotkov manjše tveganje za srčno-žilne bolezni, medtem ko je bilo to tveganje pri udeleženkah študije, ki so se najbolj dosledno držale diete, manjše za kar 28 odstotkov.

Srčne bolezni so po podatkih ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni vodilni vzrok smrti pri moških in ženskah, saj zaradi njih vsako leto umre okoli 600 tisoč ljudi. Najbolj pogosta je koronarna srčna bolezen, saj letno zahteva življenje več kot 370 tisoč ljudi. Vsako leto približno 735 tisoč Američanov doživi srčni napad.

Avtorji opozarjajo, da ima njihova študija določene omejitve. Ena je ta, da temelji na podatkih, ki so jim jih udeleženke študije posredovale same, zato niso povsem zanesljivi. Hkrati so bile vse udeleženke zdravstvene delavke, na osnovi česar bi lahko sklepali, da so bile njihove življenjske navade že tako bolj zdrave od življenjskih navad drugih prebivalcev.

Kardiologi nimajo znanj o prehrani

Dr. Andrewa Freemana, direktorja oddelka za preprečevanje srčno-žilnih bolezni in velnes v bolnišnici National Jewish Health v Denverju, rezultati študije niso prav nič presenetili. Pri izvajanju študije sicer ni sodeloval, vendar svojim pacientom že vrsto let priporoča sredozemsko dieto in druge podobne načine prehranjevanja, ki temeljijo na sadju in zelenjavi. Po njegovih besedah je že dolgo znano, da je najbolj zdrava prehrana tista, ki temelji na živilih rastlinskega izvora.

Priznal je tudi, da je mogoče povsod, tudi na internetu, prebrati ogromno nasprotujočih si informacij o prehranjevanju, zato ljudje težko razberejo, kaj je zanje najbolje. Pogosto niti zdravniki nimajo pravih odgovorov. "Večina kardiologov in drugih zdravnikov nima znanja s področja prehrane," opozarja Freeman, ki je po končani specializaciji prešel na dieto, ki je vključevala predvsem živila rastlinskega izvora, in je že kmalu izgubil 15 kilogramov. Kot že rečeno, danes tak način prehranjevanja priporoča tudi svojim pacientom. Pravi, da se je mnogim pacientom s srčnimi boleznimi, visokim krvnim tlakom in diabetesom stanje res izboljšalo. (nbcnews)

Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku