Tako se zaščitite pred nadležnimi komarji

Gregor Grosman, 16.6.2019
Canstockphoto

Navadni komar je aktiven ponoči, tigrasti pa podnevi.

Ne samo, da nam komarji v poletnih mesecih letajo okoli ušes, kar je še posebej nadležno, če nas prebudijo sredi noči, piki komarjev so tudi neprijetni, saj na mestu vboda nastane srbeča oteklina in rdečina. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je zato pripravil nekaj preventivnih ukrepov, s pomočjo katerih lahko zmanjšamo število komarjev in pikov. 

image
Shutterstock

1. Odstranjujte stoječo vodo iz svojega okolja (v okolici bivališč, na vrtovih, na pokopališču …), saj s tem zmanjšate možnosti za razmnoževanje komarjev.

2. Izpraznite ali zaprite posode za zalivanje, sodčke, v katere lovite deževnico, izpraznite podstavke za rože, odstranite vodo iz zamašenih žlebov in jih sanirajte.

image
Neznan Navadni komar je aktiven ponoči, tigrasti pa podnevi.

3. Iz svojega zunanjega okolja odstranite predmete, v katerih se voda zadržuje, na primer vedra, odprte plastenke, gume, vaze, igrače in podobno. Mestom, kjer stoječe vode ne morete odstraniti, denimo večjim lužam, pa se izogibajte.

4. Pravilno odlagajte odpadke, tako da se v njih ne nabira voda, redno vzdržujte bazene, okrasna jezera in vodnjake ter urejajte zelene površine.

image
Profimedia Po piku komarja na mestu vboda nastane srbeča oteklina in rdečina.

5. Preprečite vstop komarjev v notranje prostore z uporabo mrež proti komarjem (komarnikov).

6. Uporabljajmo sredstva za zaščito proti komarjem (repelente) in pri tem dosledno upoštevajmo navodila proizvajalca. Repelente nanašajmo na izpostavljene dele kože in na oblačila, nikoli pa na oči, v usta, ušesa, na rane ali vneto kožo. Nanesemo jih po morebitnem nanosu zaščitnega sredstva za sončenje ali drugega kozmetičnega pripravka. Večino repelentov lahko varno uporabljajo tudi otroci, starejši od 2 mesecev, nosečnice in doječe matere.

image
Profimedia Komarnik

7. Nosite svetla oblačila in z njimi pokrijte čim večji del telesa. Zlasti v času največje aktivnosti komarjev, večinoma zjutraj in pozno popoldan oziroma zvečer so dobrodošli dolgi rokavi in hlačnice, kljub vročini.

8. Izogibajte se zadrževanju na prostem, ko je aktivnost komarjev največja.

Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku