Tiger je spet zarjovel

Uroš Gramc, 16.4.2019
Reuters

Zgodba Tigerja Woodsa sodi med najuspešnejše povratke v športni zgodovini.

Američan Tiger Woods je po enajstih letih znova osvojil enega od štirih največjih turnirjev v golfu na svetu, petič masters v Augusti v Georgii, in uprizoril eno večjih vrnitev v športu. To je njegov 15. major v karieri, s čimer se je rekorderju Jacku Nicklausu približal na tri naslove. Da pa s tem ni še konec njegovih uspehov, morda pove podatek, da je pri 43 letih še za tri leta mlajši od svojega rojaka, danes 79-letnega Zlatega medveda, kot je bil vzdevek Nicklausa, ko je osvojil svoj zadnji major.

Ledrick Tont Woods, ki ima vzdevek Tiger kar v imenu, je v Augusti slavil že pred 22 leti, kar je bil njegov prvi veliki uspeh. "Prvič sem tam kot amater nastopil leta 1995 in dve leti kasneje zmagal med profesionalci. Takrat sem imel ob sebi očeta, zdaj otroka in mamo. Ne najdem besed, s katerimi bi opisal čustva. Krog je sklenjen in presrečen sem, da sem doživel ta trenutek. Tega ne bom nikoli pozabil ... Upam, da niti Sam (hčerka) in Charlie (sin) ne bosta, lani sem bil na prvenstvu Velike Britanije v vodstvu, pa naredil nekaj napak, ki so me stale zmage. Nisem želel, da bi to doživela še enkrat," je o veliki motivaciji dejal Tiger Woods.

Svoje prve zasledovalce, rojake Dustina Johnsona, Brooksa Koepkeja in Xandra Schauffla, je premagal za le udarec, a njegov najtrši tekmec je bil Italijan Francesco Molinari. Ali pa Woods sebi sam. "Ta zmaga sodi v vrh mojih dosežkov. Ne samo zaradi dejstva, da pred nekaj leti sploh nisem vedel, ali bom še lahko igral golf, pot do nje je bila vse prej kot lahka. Lanski izkušnji, ko sem za las zgrešil zmagi na majorjih, sta mi bili v veliko pomoč. Zadnji dan sem se na prvih devetih luknjah boril, da sem ostal v igri, ko pa je Molinari na dvanajsti žogico poslal v vodo, sem vedel, da moram dodati plin. Toliko različnih scenarijev je bilo, toliko fantov bi lahko zmagalo. Trije 'birdieji' so prišli v pravem času," je dodal Woods, ki je za zmago oblekel zeleni suknjič ter prejel ček za vrtoglavih 1,83 milijona evrov.

Morda se je bogastva ustrašil Molinari, čeprav golfisti niti približno ne sodijo med reveže, prej so na drugem koncu palice. Od slovitega Američana sedem let mlajši Italijan je sicer že osvojil en major, a na najprestižnejši destinaciji v svetu golfa mu ni uspelo. Da se Woodsu zdaj klanja vsa Amerika ... Kar trije bivši predsedniki ZDA so mu prek družbenih omrežij poslali čestitko, Donald Trump ga ima rad, ker se je izkazal pod pritiskom, Barack Obama in Bill Clinton, ker se je vrnil po vseh temnih trenutkih v življenju. Teniška zvezdnica Serena Williams je bila polna hvale, tudi košarkarski legendi LeBron James in Magic Johnson, ki je dejal: "Rjovenje tigra se spet sliši!"

Slovenski športni javnosti pa se je Woods najbolj približal, ko je kot ljubimec smučarske superzvezdnice Lindsey Vonn spremljal alpsko smučanje in preusmeril kar nekaj pozornosti od njenega boja s Tino Maze, ko se je denimo ob proslavljanju enega od rekordov Američanke pretihotapil v ciljno areno v Cortini d' Ampezzo s pustno masko. Bolj oddaljen je bil, ko je imel težave z alkoholom, drogami, v zakonu, s poškodbo hrbta ... "Imel sem resne dvome o povratku, komaj sem hodil, ko nisem mogel ne sedeti ne ležati, ničesar nisem mogel početi. Na srečo mi je operacija dala možnost za normalno življenje. Potem sem ugotovil, da lahko zamahnem s palico, sestavil sem koščke in ugotovil, da še imam roke za povratek. Telo ni več isto kot pred leti, toda še imam dobre roke, in to je pomembno," je povedal Woods.

Najprestižnejša destinacija na svetu
Augusta je najprestižnejša golf destinacija na svetu, zeleni suknjič najbolj želena trofeja. Igrišče je odprto le dva meseca v letu, ženske nanj do leta 2012 niso imele vstopa. Zelenice so hitre in brezhibne, ptičje petje prihaja iz zvočnikov, aleje umetno hladijo in cvetijo v času mastersa, veveric niso videli že od 60-ih let, pa čeprav jih v Georgii mrgoli ... To ima svojo ceno - letna članarina je 88 tisoč evrov. Masters je poseben tudi za gledalce in ima niz pravil. Celotedenska vstopnica stane le 287 evrov, a obstaja čakalni seznam, ki so ga zaprli že leta 2000. Gledalci morajo biti primerno oblečeni, ne smejo tekati ne glasno govoriti. Ob vstopu na igrišče morajo odložiti prenosne telefone in fotoaparate v recepciji. Vstopnica s sedežem zagotavlja stol z naslonom za hrbet in roke, kdor ga prinese, tega ne sme imeti. Kapice s ščitnikom za sonce ne smejo imeti obrnjene narobe. (sta)

Anketa

Kje se boste hladili in sproščali to poletje?

Sudoku