Tradicionalna DOSOR-jeva Keksijada

Filip Matko Ficko, 10.12.2018
Filip Matko Ficko

Po izkušnjah iz prejšnjih let se je v prvem decembrskem tednu zopet peklo piškote v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci. Bila je to tradicionalna Keksijada.

Še vedno nekateri ljudje in otroci verjamejo, da večerna rdeča (ali jutranja) zarja pomeni, da Miklavž peče piškote. Zatorej so v petih gospodinjstvih DOSOR-ja (v štirih nadstropjih) imeli v dneh od 5. do 7. decembra »slaščičarsko pekarijo«, kjer so se tamkajšnjim gospodinjam, stanovalkam in stanovalcem pridružili še šolarji Osnovne šole Kajetana Koviča Radenci v okviru projekta »Nitke prijateljstva« ter nekateri zaposleni oziroma upokojenci Zdravilišča Radenci v okviru korporativnega prostovoljstva, pa tudi nekdanja članica kolektiva DOSOR-ja, Marina Ploj, ki ima veliko izkušenj pri peki peciva.

image
Filip Matko Ficko Zbrane gospodinje DOSOR-ja.
 

Tretji dan pa je bil seveda najpomembnejši. Na vrsti je bil slovesni zaključek peke. Iz petih gospodinjstev so tričlanski komisiji (vodja slaščičarstva v Zdravilišču Radenci Iztok Fartelj, vodja animacije Zdravilišča Radenci Janja Kisilak in DOSOR-jev vodja kuhinje Marko Gumilar) predstavili svoje slaščičarske izdelke, iz Zdravilišča Radenci je pecivo predstavil kot gost hotela Hranislav Kocić, iz DOSOR-jeve kuhinje (slaščičarne) pa se je kar z dvema tortama (z eno brez moke) predstavila domača slaščičarka Jolanda Mauko. Ni pa manjkal krožnik peciva brez glutena, ki je bilo pripravljeno po receptu iz DOSOR-jeve knjige receptov »Keksijada«.

image
Filip Matko Ficko Zbrani v veliki restavraciji DOSOR-ja.
 
image
Filip Matko Ficko Piškoti pred tričlansko komisijo.
 

V velikem restavracijskem prostoru se je zbrala večina stanovalk in stanovalcev, ki jih je medicinska sestra Teja Smodiš pozdravila z besedami: »En keks na dan prežene tegobe vstran !«. Zato so jim postregli s pecivom in rezinami torte. Za zabavo pa je skrbel »one man band« srednješolec Niko Vršič. Z njim je večina prisotnih prepevala znane ljudske pesmi, nekateri pa so na njegove melodije tudi zaplesali.

image
Filip Matko Ficko Še ples ob zaključku Keksijade.
image
Filip Matko Ficko Rdeča jutranja zarja nad Radenci.
 
Anketa

Podpirate uporabo pirotehnike?

Sudoku