Turistično ocenjevanje: Celje z nazivom najlepšega in najbolj gostoljubnega mesta

Rozmari Petek, 22.10.2018
Igor Napast

Vseslovenska akcija Turistične zveze Slovenije Moja dežela - lepa in gostoljubna je razglasila letošnje najlepše kraje, vaška jedra, mesta in druge kraje. Med večjimi mesti je slavilo tudi Celje, ki je eno od zgodovinsko najbolj bogatih mest.

Mesto pod mestom je denimo še vedno edinstven primer predstavitve rimskih najdb na kraju samem, že dve leti pa na lokaciji, kjer so pri prenovi tlakov v mestu naleteli na izjemno dobro ohranjen mozaik, stoji prav tako edinstven Turistično-informacijski center. Svojevrstna fontana pri Celjskem domu, ki predvsem poleti razveseljuje otroke, je tudi že nekaj let stara. Drevesna hiška je nedavno praznovala že tretji rojstni dan. In še bi lahko naštevali. "Najmlajša pridobitev", ki sicer javnosti še ni predstavljena, so nove izjemne najdbe antičnih fresk na Muzejskem trgu, drugih novosti v Celju v minulem letu ni bilo.

Zapoznela nagrada?

A komisija Turistične zveze Slovenije je šele letos opazila celjske lepote. Komaj letos jih je prevzel unikaten Tic (čeprav je še vedno slabo in neprimerno označen, so dodali), pa prireditev Odprta kuhna (ki sicer tudi ni novost), razstava mučilnih naprav na Starem gradu, ki je stara že leto dni ...

image
Matevž Kostanjšek Sodobna Friderik in Barbara na jumbo plakatih sta poleti vabita turiste, naj pridejo v Celje ”špilat” grofe.

So pa komisijo ob opombi glede Tica zmotile še nepokošene zelenice ob mestnih vpadnicah, zbledele talne oznake in prazni lokali. Razlog, da so tokrat dobili najprestižnejšo nagrado, bi torej moral biti drugje. Je pretehtala "masivna promocija turizma", kot so med drugim zapisali na ocenjevalnem lističu? Zavod Celeia Celje je namreč pred poletjem s pomočjo agencije Nea culpa s plakati "sodobnih" Celjskih grofov preplavil Slovenijo. Sta bili ključni prijaznost in gostoljubnost ljudi, na katere so naleteli ocenjevalci? Se morda Celje prejšnja leta (razen lani) na razpis Turistične zveze sploh ni prijavljalo?

Komisija je upoštevala tudi projekte, ki sploh še niso zaživeli.

Celje je bilo namreč šele lani mogoče najti med ocenjenimi mesti v kategoriji večjih mest, a niti do nominacije treh najlepših ni prišlo. "Res je, da se kraji morajo prijaviti za ocenjevanje," pojasnjuje predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja. A poudarja, da je konkurenca vedno velika. "Sodeluje že več kot dve tretjini slovenskih občin. Letos je bilo denimo prijavljenih 105 mest in krajev. Iz posamezne regije jih nato območne zveze izberejo največ pet. Vsako leto je konkurenca nekoliko različna. Morda je prejšnja leta bila prevelika. Dejstvo je, da so v Celju ocenjevalci prepoznali napredek. Lahko da ga je prej zasenčila konkurenca. A enkrat zagotovo prideš na vrsto," pravi Misja in ob tem poudarja, da sta v zadnjih letih urejenost in gostoljubnost krajev zelo napredovali.

S pogledom v prihodnost

Veselje kljub vsemu ostaja z vsaj malenkost grenkim priokusom. Je Celje bilo v preteklosti po krivici spregledano in je sedaj (ravno v volilnem letu) prišlo na vrsto? Komisija je namreč tokrat v oceni upoštevala tudi projekte, ki v Celju še niso zaživeli. Denimo medobčinsko izposojo koles, ki v praksi še sploh ne deluje.

V predstavitvenem spotu Celja so opisali še, kako Celjani tudi preko VR-projektov (torej preko virtualne resničnosti) oživljajo spomin na Celjske grofe. Pa tudi tega še ni. "Na Zavodu Celeia Celje v prihodnosti načrtujemo umestitev VR-projektov na Stari grad Celje, saj v njih prepoznavamo zelo pomembno dodano vrednost grajskih vsebin.

Vsebinsko zanimiv VR-produkt (trenutno še tako imenovana demo verzija), primeren za umestitev na Stari grad, so pripravili v Thermani Laško. Trenutno se dogovarjamo z njimi, da bi ga na Stari grad umestili v pomladnih mesecih prihodnjega leta," so pojasnili v Zavodu Celeia Celje.

Viseči most osrednja tema

Predvsem pa je bilo na podelitvi veliko besed namenjenih še eni potencialni atrakciji Celja - visečemu mostu, o katerem zadnje čase župan Bojan Šrot vse pogosteje govori. Šlo naj bi za najdaljši viseči most tibetanskega stila na svetu.

Še ostali "naj"
Med večjimi mesti sta drugo in tretje mesto zasedla Velenje in Maribor, med srednjimi mesti je drugo mesto pripadlo Ptuju, med manjšimi pa so slavile Slovenske Konjice (druge so bile Radlje ob Dravi, tretji Ljutomer). V kategoriji zdraviliških krajev je komisija kot najlepšega izbrala Podčetrtek, sledita mu Laško in Dobrna. Med mestnimi jedri je tretje mesto pripadlo Slovenj Gradcu, najlepše vaško jedro pa imajo v Zagorju na Kozjanskem (drugo najlepše je v Grižah). V kategoriji trška jedra so slavili Sveta Ana, Vitanje in Mozirje. V kategoriji hostlov pa je celjski MCC hostel zasedel drugo mesto. V tem tednu so podelili tudi priznanja za naj kopališča. Med letnimi kopališči je slavil Letni bazen Celje, ki so ga letos pred kopalno sezono temeljito obnovili, mu s toplovodom podaljšali kopalno sezono in omogočili brezplačno parkiranje. Med naravnimi kopališči je kopalce najbolj prepričala Velenjska plaža.

A povezava ni s Tibetom, temveč s celjsko legendo, po kateri naj bi bil Celjski grad (kot mnogi drugi gradovi) v srednjem veku takšen most, narejen iz govejih kož, že imel. Čeprav bo občina javni natečaj za izdelavo projekta (trenutno imajo idejni projekt) šele razpisala, Šrot zatrjuje, da imajo vsa potrebna soglasja in da bo do konca prihodnjega leta 505 metrov dolg most, ki naj bi ga zgradili v zasebnem ali pa javno-zasebnem partnerstvu, že stal. "Mostnina bo plačljiva, osem evrov za odrasle, šest za otroke, tako so si nekateri ob predpostavki, da bo most letno prečkalo 100 tisoč ljudi, že izračunali, da se to izplača," pravi Šrot.

Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku