Ultra trail tekač Marko Prot: Slovenci smo "napaljeni", če gremo, so ture kraljevske

Urška Polanc, 16.10.2019
UTMB

171 kilometrov prestižnega Ultra traila Mount Blanc je Radeljčan nedavno premagal kot 25 v svoji kategoriji in kot 87 med vsemi 2600 tekači.

Vsaj enkrat na mesec se Marko Prot pred odhodom v službo s prvim jutranjim avtobusom pelje iz Radelj do Dravograda, nato pa odteče nekaj več kot 40 kilometrov - čez Košenjak, Pernice, Sv. Jernej nad Muto, - nazaj do doma. Ultra trail tekač, ki se je nedavno z vrhunsko uvrstitvijo vrnil tudi z enega bolj prestižnih, največjih ultra trailov na svetu - Ultra trail du Mount Blanc (UTMB), zadnji dve leti po domačih vrhovih kot sta Kapunar in Bricnikov vrh, trenira vsak dan. Ponavadi začne ob petih zjutraj, trening opravi v eni uri oziroma uri in pol. Letos je pretekel že približno 3800 kilometrov, kar je več od njegovega povprečja, ko sicer letno premaga 4000 kilometrov. V treningih po stadionih, kjer tečeš le v krogu, ne vidi smisla. Ko se cestni tekači preizkusijo v trailu, se ne vrnejo več na cesto, pravi. "V naravi gledaš okoli sebe, bolj sproščeno je, treningi so povsem drugačni, na stadionu pa kot robot le nabijaš kroge, res pa je, da so poti napornejše," je povedal. 

image
UTMB Ob teku še čudoviti razgledi.

Letos se je bolj pripravljal, saj ga je presenetila priložnost za sodelovanje na UTMB-ju. Poleg tega, da morajo tekmovalci ob prijavi izpolnjevati normo, dosegati zadostno število točk, prvi dve leti poteka še žreb med približno 30 tisoč prijavljenimi. Šele, ko se isti tekmovalec prijavi tretje leto zapored, na tekmovanju dobi svoje mesto brez žreba. Startnih mest je 2600. Nekaj sto jih k sodelovanju tudi povabijo. Prot je svojo priložnost dobil že drugo leto. Tudi zato je na startu malo Slovencev, letos le osem, končali so le štirje. "Slovenci smo neki "napaljeni", če greš enkrat, greš ta dolgo, kraljevsko, če uspe, uspe, če ne si pač mimo pihnil," razmišlja 43-letnik iz Radelj ob Dravi, ki je teči začel leta 2010. Pravi tudi, da je povsem drugače, če greš teči za zmago, ali pa zato, da zaključiš. Čeprav gre lahko marsikaj narobe, na strah, ki je mogoče prisoten prej, pozabiš že po prvem kilometru. Sam začne počasi, do polovice teče z glavo, kot pravi, če ima na koncu v nogah dinamit, skuša narediti čim več.

Na traile skupaj z družino

Enkrat ali dvakrat na leto se tako družina Prot odpravi na poseben dopust. Gredo namreč tja, kjer se bodo naužili naravnih lepot gora, a pogoj je tudi, da so ti razgledi del večjih ultra trailov. Nekaj dni so navadni turisti, nato pa se glava družine počasi umakne in začne pripravljati na težko fizično preizkušnjo. Prav tako so storili pred mesecem dni, ko je Prot tekmoval na UTMB-ju v Franciji, ko je na turi, dolgi 171 kilometrov, v cilj pritekel kot 25 v svoji kategoriji in s 87 časom absolutno, kar je najboljši slovenski čas tega traila v zadnjih letih. Približno 1000 jih vsako leto odstopi. Prej v letu se je Prot udeležil še traila MIUT (Madeira island ultra trail). Navdušeno nam je pripovedoval o edinstveni organizaciji, ki jo je prvič doživel na znanem trailu, na katerem tekmovalci tečejo po vrhovih Švice, Italije in Francije, kjer tudi startajo. Da gre zares, tekmovalci uvidijo že ob registraciji, ko jim vse točno določene predmete, ki jih morajo imeti s sabo, stehtajo, na torbo pa namestijo oznako, da je ne morejo zamenjati. Dve kontroli sledita še med tekmo. Na tekmovalce namestijo še čip, s katerim jim sledijo, spremljajo jih lahko po aplikaciji, tudi multimedijsko. Temu primerna je tudi startnina, ki znaša kar 270 evrov, za kar je Prot posebej hvaležen za podporo, ki mu jo nudi matični klub PK Martinček in radeljska občina.

image
UTMB Pri ultra trailih je v zraku spoštovanje, strah, vsak je v svojem svetu.

Na vrhih, na katerih se z utrujenim telesom sicer ni dobro ustavljati, ga ni zeblo, prečkal jih je hitro, 5, 6 stopinj Celzija so izmerili na 2500 metrih nadmorske višine. Čez dan je bilo toplo, v Švicarskem Champex-lac so denimo vsi poležavali ob jezeru. "Mislil sem si, zakaj mi je tega treba. A zdaj, ko gledam nazaj, se mi zdi, da je 29 ur minilo zelo hitro," je povedal Prot, ki mu predvsem v nočnem času ne odgovarja, da ob njem teče še kakšen tekač, saj je v svojem svetu, odklopljen, večje težave nastopijo, ko se začne jasniti. Čeprav bi lahko spal, ni, saj v tem primeru ne bi prišel med prvih sto, je povedal. Zadnji del poti je pretekel z Nemcem, ki mu je povedal, da se bo kmalu preselil v Graz, prav zaradi planin in možnosti treningov na tem koncu.

Da so traili precej v porastu, opaža Prot. To poletje se je prvič preizkusila tudi njegova žena Klara. Prijavil in pospremil jo je na Ultra trail K24 v Črno, saj se ji je želel oddolžiti za vse traile, na katere ga spremlja ona. Prepričal jo je v to, da bo šlo, četudi bo le hitro hodila in res, v teku na 50 kilometrov je dosegla dobro uvrstitev. Ob tem je opozoril še, da trail tek ni samo tek, teči se ti splača le do določene strmine, nato več ne. Če imaš palice s hitro hojo tudi dosti hitreje napreduješ in se manj mučiš.

Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku