V Termah Šmarješke Toplice karikaturistki Aljani življenje postavili na glavo

Oglasno sporočilo, 12.8.2019
Arhiv naročnika

Kdo ne pozna Aljane Primožič, njenih duhovitih karikatur, ki v medijih na svojevrsten način opozarjajo na "zadrege" naše družbe? Koga še ni do solz nasmejala kakšna od njenih bolj žgečkljivo obarvanih podob, ki brez dlake na čopiču odslikavajo partnerske odnose? Ja, prva dama slovenske karikature je v karieri naslikala že več kot 11.000 takšnih umetnin, izdala več knjig in postavila mnogo razstav. V začetku julija je pobegnila v penzijo, a ni skrbi: kdor se rodi s čopičem (in vražički) v glavi, z njimi tudi odide s tega sveta, zato se nam obeta še veliko Aljaninih humornih prebliskov.

Piše: Helena Peternel Pečauer

Sveža upokojenka si je vzela nekaj dni zase in se odpravila v Terme Šmarješke Toplice. Na oddihu bi jo moral spremljati soprog, priznani aforist Milan Fridauer – Fredi, a so ga zdravstvene težave zadržale v domačih Halozah, na Dolenjsko pa je, za družbo ženi, poslal svojo sestro Marijo Potočnik. Za dami so strokovnjaki v Krkinih termah pripravili preventivni program Za zdrava zrela leta, ki je vključeval veliko gibanja, masažo, sprostitveno kopel, zdravo prehrano, ugotavljanje metabolne starosti in strokovne nasvete, kako ohraniti zdravje in mladostnost.

image
Aljana je na koncu zatrdila: Helena, meni so v Šmarjeških Toplicah življenje postavili na glavo! Brez heca

„Spoznala sem, da sem ga kar dobro lomila“

»Prepričana sem bila, da živim dokaj zdravo, da primerno skrbim za svoje telo in duha, a sem v Šmarjeških Toplicah ugotovila, da bom morala marsikaj spremeniti, če želim vsaj še za nekaj let ohraniti svoje zdravje. Doma imam na metre knjig o zdravem življenju, o vseh mogočih dietah, moj Milan bi rekel, da v teoriji vse obvladam. Zdaj sem pa videla, da sem ga kar dobro lomila, ko sem izpuščala obroke, nikoli zajtrkovala, v najboljši veri sem se izogibala tudi večerjam. Ko so se nakopičili kilogrami, sem jih ‘napadla‘ s prisilnim postom. Do slabosti in bistveno premalo časa sem namenjala primernemu gibanju,« je iskrena ‘prebujena‘ Aljana. Stresen način življenja, pritisk medijskih urednikov, kdaj bo že poslala karikaturo, ure in ure sedenja v prisilni drži in neredno prehranjevanje so namreč že urezali posledice v njeno počutje in zdravje.

Umetnost in duhovitost ji je bila položena v zibko, a pot je bila vse prej kot lahka

Ampak v mladosti je bila Aljana dobra športnica. »Plavanje mi je najbolj sedlo,« pripoveduje. Marsikaj bi lahko bila v življenju, a kaj, ko ji je bila umetnost položena v zibelko. Njena mama Sonja Primožič je bila akademska slikarka, oče, Atanas Velčevski, pa akademski kipar. Čeprav je bilo njeno otroštvo močno povezano z vonjem po slikarski barvi, čopičih, platnih in se je tudi Aljana po končani srednji oblikovni šoli vpisala na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, so bili njeni umetniški začetki precej nesamozavestni. »Dva letnika sem naredila, menda sem bila zelo obetavna, profesor Gabrijel Stupica me je že takrat usmerjal v karikaturo, potem pa sem zanosila in moja akademska izobrazba je splavala po vodi. Kljub temu sem ostala zvesta risanju.“

Aljana Primožič si je prvi kruh služila na Gorenjskem glasu z risanjem stripov. A ves čas jo je vleklo k karikaturi. Prvo karikaturo je poslala takratnemu direktorju Primorskih novic Dragu Misleju – Mefu. „Malo se je bal, da bo dobil kakšne babje risbe, a je bil potem z mojim delom zelo zadovoljen,« pristavi Aljana.

Potem so jo naenkrat vsi hoteli

Potem se je Aljani odprlo, vsi so jo hoteli. Šaljive podobe je risala praktično dan in noč, objavljala v Slovencu, Slovenskih novicah, v Oni, Delu, v Delavski enotnosti, Pavlihi, v revijah Moj mikro, Prijatelj, Delničar, Moj mali svet, v Kmečkem glasu, Financah, Gospodarskem vestniku, Gorenjskem glasu, Kranjčanki, in še bi lahko naštevali, toda »za denar se nisem znala nikoli zmeniti. Ker sem sama skrbela za dve hčerki, me je bilo pogosto strah, kako bo, če se mi kaj zgodi. Zavedala sem se, da bomo lačne, če si bom poškodovala samo en prst. Svobodnjakarstvo zame naenkrat ni bilo več tako zelo pomembno, zato sem se redno zaposlila najprej pri časopisu Slovenec, na koncu v uredništvu Slovenskih novic,« pripoveduje umetniška ikona, ki je bila leta 2005 celo med nominirankami za Slovenko leta.

Ko se srečata dva iste vrste …

Nikoli ni imela težav z idejami za karikature, ko pa je leta 1997 v življenje Aljane Primožič stopil še duhoviti aforist Milan Fridauer – Fredi, je meja njene ustvarjalnosti dosegla nebo. Dal ji je krila. Sanjski umetniški par se neverjetno dobro dopolnjuje pri razvijanju idej. »Včasih v sekundi veva, kaj je novica dneva in vredno karikiranja, včasih na idejo čakava dlje časa. Že ko se lotim skiciranja, vem, kako bo izpadla. Če se med nastajanjem začnem režati, je to odlično znamenje, takšna je navadno tudi ljudem najbolj všeč,« razlaga.

image
»Po magnezijevi kopeli sem se počutila dvajset kil lažjo.

Čeprav se počuti mlajša, bo treba ob prehodu v penzijo marsikaj spremeniti

Aljana, ki je navzven res videti neverjetno mladostna in polna energije, si je kar sama hitro izračunala, koliko je ura, ko ji je strokovnjakinja v Termah Šmarješke Toplice predstavila rezultate meritev. »Pokazalo mi je, da sem popolnoma dehidrirana in da imam precej manj mišične mase kot moja svakinja Marija, ki ima trenutno kar nekaj kilogramov več kot jaz. Šok! Jaz sem pa mislila, kako fit sem. No, še sreča, da so mi svetovali, kako naj ravnam, da bom te stvari popravila. Bo kar šlo, samo malo bo treba spremeniti življenjske navade,« pripomni Aljana, ki ji je svetovalka za zdravo prehrano Andreja Gril Novak povedala tudi kako in s čim naj se v bodoče prehranjuje.

image
Lahke zdrave jedi so lahko izredno okusne, barvite in dovolj obilne. Človek ni v ničemer prikrajšan.

»Ko sem videla, kakšno hrano pripravljajo v restavraciji, mi je padla čeljust dol od presenečenja in navdušenja. Ej, ni, da ni! Moram reči, da znajo tudi korenje in drugo razstrupljevalno hrano izjemno lepo servirati. Človek sploh ne opazi, da je za kaj ‘prikrajšan‘. Ampak vseeno, Marija si je lahko privoščila sladoled, ki ga sami izdelujejo, rekla je, da je izvrsten, meni so se pa sline cedile. Z Milanom namreč obožujeva sladoled.“

Obe sta se odločili, da bosta ‘ubogali‘ vsa navodila, zato sta pridno stopali za športnim trenerjem, ki ju je poučil o dobrobiti nordijske hoje. »Ne bi si mislila, da je takšna razlika. To, s palicami mislim. Prej sem bila prepričana, da gre zgolj za ‘afnarijo‘, da pohodnika bolj ovirajo kot mu koristijo. Zdaj vem, da imajo pomembo vlogo, sklepi precej manj trpijo. Jaz pa imam že tako obrabljeno eno koleno, pa tudi v kolki me že opozarjajo,« iskreno pove Aljana.

Ni mogla prehvaliti tudi magnezijeve masažne kopeli, po kateri se je počutila »dvajset kil lažja,« kot zatrjuje, »prav čutila sem sprostitev mišic, utrujenost po naporni nordijski hoji je kar izpuhtela. Po strokovni masaži pa bi lahko vso noč plesala (smeh)

image
Aljana in Marija sta prisegli, da si bosta takšno razvajanje še privoščili, saj 'sva že v letih 60+, ko mora človek malo gledati na svoje zdravje, če hoče še nekaj časa vztrajati na tem svetu.

„V Termah Šmarješke Toplice so bili vsi zelo prijazni, ene same kritike ne morem najti,« poudari Aljana. Svoj in Marijn oddih v Šmarjeških Toplicah je kakopak še slikoviteje opisala s posebno priložnostno karikaturo, ki pove več kot tisoč besed. Uokvirjena bo deležna posebnega mesta, v spomin na obisk njene avtorice, umetniške ikone, ki je s svojo preprostostjo, vedrino in nalezljivim humorjem očarala vse zdraviliško osebje.

image
Karikatura pove več kot tisoč besed. Na ogled bo v Termah Šmarješke Toplice.

Ob slovesu so sveži upokojenki zaželeli še veliko zdravih let in obilo iskrivih karikarur, ki jim ni para. »Nažrla sem se politike, komaj sem čakala upokojitev, zdaj bom risala samo še seks (smeh),« se je na koncu pošalila in resno dodala: »Ko bi vsaj dobila naslednika. Obe hčerki sta izjemno nadarjeni, pa nobena ni šla po moji poti. Upam, da bo vsaj v kakšnem od mojih sedmih vnukov vzniknil umetniški talent in bo nadaljeval moje delo.«

Terme Šmarješke Toplice

Za zdrava zrela leta

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

08 20 50 300

www.terme-krka.si

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku