Višji regres je največ, kar lahko pričakujemo letos

Jelka Zupanič, 17.6.2019
Epa

S starimi davki bomo preživeli še celo letošnje leto. Le koliko od okoli 800 tisoč delavcev bo prejelo nekaj čez 1700 evrov neobdavčenega in neoprispevčenega regresa?

Vaši šefi so vam že ali pa še bodo določili znesek tokratnega regresa za letni dopust. Izplačati ga morajo najpozneje do 1. julija. In zgolj od njih je oziroma bo odvisno, ali boste dobili eno bruto minimalno plačo regresa, kot veleva zakon, ali še skoraj eno zraven. Drugih davčnih sprememb se v letu 2019 ne moremo nadejati. To je bilo največ, kar je vlada pri davkih zmogla že letos.

Edini davčni odpustek (morebitni) višji neto regres

Parlament je vladi prisluhnil in že 4. maja uzakonil prvo od napovedanih devetih dejanj davčne reforme oziroma "davčne optimizacije", pod katero se je podpisala Šarčeva vlada s finančnim ministrom Andrejem Bertoncljem. Regres je tako tudi edini letošnji davčni odpustek. Njegova posebnost je, da si cesar pri regresu ne bo vzel svojega dela dohodnine in prispevkov, če ne bo višji od povprečne letne plače zaposlenih v Sloveniji v letu 2019, preračunane na mesec. Do zdaj je cesar zamižal pri prispevkih, če regres ni presegel 70 odstotkov povprečne plače, dohodnino pa si je vzel ne glede na višino regresa.

Proračun se je tako letos odrekel delu dohodnine ter zdravstvena in pokojninska blagajna delčku prispevkov, finančni minister pa si je zaželel, da bi višji regres ljudje zapravili v domačih letoviščih. Nekateri mu bodo mogoče celo izpolnili željo. Neobdavčeni denar bi tako ostal doma in budil gospodarsko rast. A tako bo le, če bodo naša letovišča bolj privlačna od bližnjih morskih. Skrbi, da bi zaradi višjega regresa delavske družine množično letovale v daljnih eksotičnih krajih, pa tako ni, saj bi za take rajže potrebovale nekaj najvišjih neobdavčenih regresov.

Če delajo pri izgubarjih ali celo stiskačih, bodo delavci ob izplačilu letošnjega regresa morda premislili, za koga delajo.

Vlada in parlament sta za letos pri davkih že storila svoje. Delodajalcem sta ponudila možnost, da nagradijo svoje delavce z višjim neto regresom kot lani, če to seveda želijo in zmorejo. Rešitev se zdi elegantna. Vlada ni lastnikom podjetij, ki sami najbolje poznajo ekonomiko lastnega poslovanja, s to nižjo obdavčitvijo regresa ničesar vsiljevala. Koliko bodo dali, se bodo odločili sami, nekateri so se celo dogovorili s hišnimi sindikati. Kot denimo Slovenska industrija jekla (SIJ), ki bo zaradi dogovora namesto 1160 evrov izplačala delavcem 1400 evrov regresa.

Zakaj bi delali pri izgubarjih in stiskačih

Koliko pa je vlada pri regresu mislila na delavce? Zelo in hkrati vedoč, da pri takih odločitvah ti običajno nimajo besede. Pretežno so prepuščeni presoji šefov, ki najbolje vedo, kako uspešno vodijo svoja podjetja in koliko so lahko za dobro poslovanje hvaležni svojim delavcem.

A saj znajo delavci misliti. Če delajo pri izgubarjih ali celo stiskačih, bodo ob izplačilu letošnjega regresa morda celo (nekateri prvič) pomislili, za koga delajo. Pa tudi, ali je zdaj, ko povsod iščejo dobre delavce, res pametno vztrajati pri takem delodajalcu. Še zlasti, če je stiskač, ki ne reinvestira dobička. Če so se (se bodo, saj je časa za izplačilo regresa še slab mesec dni) lastniki podjetij ogreli za zakonsko predpisani najnižji regres, so (bodo) namreč delavci prejeli neobdavčenih in neoprispevčenih 887 evrov. Mini regres ostaja skratka tolikšen, kot je bil do zdaj - oziroma je nekaj višji od lanskega, ker znaša ta hip minimalna plača 886,63 evra bruto.

Še letos predvidoma tudi drugi ukrepi
"Vlada bo predvidoma še v tem letu predlagala tudi nabor drugih ukrepov, ki bodo na splošni ravni razbremenili dohodke iz dela," je aprila napovedal finančni minister Andrej Bertoncelj.

Če v podjetju poslujejo dobro in je vlada delodajalce prepričala, da se splača delavce že letos nagraditi najbolje, kar jih brez dodatnih stroškov lahko, bodo segli po najvišjem regresu. In delavcem nakazali 1752,34 evra bruto, kolikor trenutno znaša povprečna plača (ko so zakon novelirali, je bila 1723 evrov). Razlika med najvišjim neobdavčenim regresom in najnižjim predpisanim je ta hip 865,71 evra. Nekatere turistične agencije ponujajo za to razliko posamezniku sedem sončnih dni oddiha tudi v imena vrednih letoviščih.

Kaj bi lahko prineslo davčno leto 2020

Novo poslovno in davčno leto 2020 naj bi posameznikom, ki plačujejo dohodnino, prineslo še več davčnih optimizacij. Minister Bertoncelj je februarja našteval: zvišanje dohodninskih mej v vseh davčnih razredih, dvig splošne in dodatne olajšave za skoraj 200 evrov, oprostitev plačila dohodnine za nagrade za poslovno uspešnost do 1,5 povprečne slovenske plače, v letu 2021 na 1,75 povprečja in v letu 2020 do dveh povprečnih plač. In že omenjeni regres. Podjetnikom pa: povečanje obdavčitve dobičkov iz kapitala, obresti, dividend in dohodkov iz oddajanja premoženja v najem s 25 na 30 odstotkov, pri čemer bi ostala po desetih letih imetništva obdavčitev 15-odstotna. In vsem podjetjem: uvedbo 5-odstotne minimalne obdavčitve in dvig stopnje davka od dohodkov pravnih oseb z 19 na 20 odstotkov ter odvisno od gospodarskih razmer nato letno še za po eno odstotno točko na 22 odstotkov v letu 2022. Za državo bi bila ta davčna operacija nevtralna, saj bi 270 milijonov evrov dohodnine, ki bi jo prelila v višje neto plače zaposlenih, pobrala v manjšem delu podjetjem in posameznikom z višjo obdavčitvijo dobičkov, levji delež, manjkajočih 160 milijonov evrov, pa s kaznimi in dodatnimi davščinami sivoekonomašem, davčnim utajavalcem in socialnim goljufom.

Svoj talon, potencialno 90 milijonov evrov manj dohodnine zaradi višjega regresa, je država že položila. Denar naj najde pot v plače, je sporočila in bila že tudi slišana. O vsem drugem se pogovarjajo. Finančni minister Bertoncelj zatrjuje, da s socialnimi partnerji pretresajo predlog, da bi se začetna stopnja obdavčitve kapitalskih dobičkov povečala s 25 na do 30 odstotkov. In ne pozabi dodati, da bo ostala obdavčitev cedularna in se bo v 20 letih imetništva, tako kot velja zdaj, znižala na nič. Prvotna zamisel, da bi ostala večna, je tako vzdržala le nekaj ur.

Minister še ni povedal, kaj še bo drugače do konca leta, ko bodo morali spremenjene davke uzakoniti, če naj bi nam v letu 2020 prinesli obetano višje neto plače. Osnovna viža pa je že prepoznavna. Zato ne bo koristen le temeljit pogovor o spremembi, ki jo bo med plače že januarja zanesla minimalna plača s posebej plačanimi dodatki, ampak tudi o tem, koliko bo država prispevala za pokojnine, če bodo postali neoprispevčeni regresi in nagrade modna zapoved za zviševanje plač.

Anketa

Kolikokrat tedensko namensko poskrbite za rekreacijo?

Sudoku