Visok krvni tlak: Kako ga imeti pod kontrolo

dr. Veronika L. Dolenc, prof. šp. vzg., 20.3.2019
Profimedia

S temi preprostimi nasveti se lahko izognite tveganju za pojav bolezni, kot so možganska kap, srčni infarkt in drugi zapleti, ki jih lahko povzroči visok krvni tlak.

Visok krvni tlak ali hipertenzija je bolezen. Čeprav poteka nemo, jo je treba zdraviti. Če tega ne storimo, obstaja večja verjetnost za pojav možganske kapi, srčnomišičnega infarkta, odpovedi ledvic, drugih zapletov.

Če vas je vaš zdravnik opozoril na nevarnost razvoja hipertenzije in vas skrbi, da se pri vas razvije zaradi določenih rizičnih dejavnikov, potem je tukaj nekaj strategij, kako se temu ogniti.

Ohranjajte zmerno telesno težo

Povečana telesna teža vam dviguje krvni tlak. Ohranite zdravo telesno težo z zdravo prehrano in gibanjem.

Prehrana: zdravo prehranjevanje je po eni strani varovalka, da se ne zredite, hkrati pa telesu nudite hranila, kot je kalij, magnezij in vlaknine, ki dokazano pomagajo držati krvni tlak pod kontrolo. Pazite, da užijete čim več zelenjave in sadja, polnovrednih žitaric, čim manj mastnih mlečnih izdelkov, ribe, perutnino, stročnice.

Omejite vnos soli

Omejite vnos soli (natrija). Dovolj je 2,3 mg natrija na dan. Raziskave pa kažejo, da je še bolje, če omejite vnos natrija na 1,5 mg na dan.

Previdno z alkoholom

Omejite vnos alkohola. Večja količina zaužitega alkohola povečuje krvni tlak. Priporočeno je popiti eno merico npr. vina za ženske in dva za moške.

Vmestite gibanje v vaš vsakdan

Priporočeno se je gibati vsaj 30 minut na dan. Ne pozabite poleg kardio vadbe (kolesarjenje, pohodništvo, nordijska hoja, plavanje) narediti nekaj vaj za moč ali utrjevanje telesa (vsaj dvakrat na teden) ter ne pozabite na ohranjanje gibljivosti v obliki strechinga (minimalno vsakič po vadbi).

Odpovejte se kajenju

Ne kadite. Za samo kajenje ni dokazov, da povzročajo hipertenzijo, so pa kemikalije v cigareti tiste, ki dvigujejo krvni tlak. Poleg tega kajenje poškoduje stene krvnih žil, kar je povezano s številnimi zdravstvenimi problemi.

Živite čim manj stresno

Zmanjšajte stres. Same tehnike za zmanjševanje stresa nimajo neposrednega vpliva na krvni tlak, pomagajo pa posredno kontrolirati prekomerno uživanje hrane, kar pa lahko povzroči povečano telesno težo in posredno hipertenzijo.

Več informacij o zdravem načinu življenja najdete na: http://zdravozivi.si/osebno-trenerstvo/.

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku