(FOTO) Vsi Mandarićevi trenerji

Marko Kovačevič, 12.4.2019
Robert Balen

Deset imen, dvanajst menjav. Odkar Olimpijo vodi Milan Mandarić, so menjave trenerjev pogoste. Zelo pogoste.

Olimpija ima novega trenerja? Novica ni več presenetljiva. Odkar je v Ljubljano prišel Milan Mandarić, so menjave na klopi pogoste. Zelo pogoste. Deset trenerjev je od poletja 2015, ko se je na predsedniški stolček usedel srbsko-ameriški poslovnež, vodilo zeleno-bele nogometaše. Safet Hadžić, od danes spet novi trener Olimpije, je postal prvi, ki bo z Mandarićem sodeloval trikrat. Po napovedih tokrat naj ne bi bil zgolj začasna rešitev. Kdo so bili njegovi predhodniki?

Marijan Pušnik (junij 2015 – december 2015)

195 dni, 23 tekem, 15 zmag

image
Robert Balen Začel je udarno, a Pušnik se je moral kljub prvemu mestu na lestvici posloviti.

Korošec je bil prvi, ki je po prihodu srbsko-ameriškega poslovneža sedel na vročo klop. Začel je udarno, Olimpija je jeseni 2015 igrala atraktivno, s 3:0 premagala Maribor v Ljudskem vrtu. Čeprav je leto zaključil na prvem mestu, se je moral Pušnik zaradi nesoglasij s takratnim športnim direktorjem Rankom Stojićem posloviti.

Marko Nikolić (januar 2016 – april 2016)

98 dni, 8 tekem, 4 zmage

Tik pred začetkom zimskih priprav je Olimpija našla Pušnikovega naslednika. Srb je imel solidne rezultate, iz Maribora je odnesel točko za remi brez golov. Odnesla ga je rasistična žaljivka, ki jo je uperil proti takratnemu napadalcu zeleno-belih Blessingu Elekeju.

Rodolfo Vanoli (april 2016 – avgust 2016)

131 dni, 15 tekem, 9 zmag, državni prvak (2016)

image
Robert Balen Rodolfo Vanoli je osvojil naslov, a jeseni v Mandarićevem objemu ni dočakal.

Italijan, ki je slovenski nogomet spoznal že kot trener Kopra, je postal tretji glavni trener pod patronatom Milana Mandarića (po odhodu Nikolića je krmilo za kratek čas prevzel pomočnik Dejan Kopasić). Kljub porazu na derbiju v Stožicah je Olimpijo odpeljal do naslova državnega prvaka, službo pa je izgubil po klavrnih nastopih v kvalifikacijah za ligo prvakov, kjer je zmaje izločil Trenčin.

Luka Elsner (september 2016 – marec 2017)

192 dni, 19 tekem, 13 zmag

image
Robert Balen Luka Elsner ni nadaljeval družinske tradicije v Olimpiji.

Z mladim slovenskim strokovnjakom naj bi Olimpija dobila trenerja za daljše obdobje. A Elsner, ki je zaradi ponudbe zeleno-belih zapustil Domžale, je v Ljubljani zdržal le pol leta. Jeseni je bil enakovreden boj z Mariborom za vrh lestvice, v začetku pomladi pa se je, tudi zaradi intervencij športnega direktorja, moral posloviti.

Marijan Pušnik (marec 2017 – april 2017)

25 dni, 4 tekme, 0 zmag

"Če bo treba, bom zamenjal še pet ali deset trenerjev," je v dotlej najbolj kaotični pomladi v Ljubljani napovedal Milan Mandarić. Ko je odslovil Elsnerja, je na klop vrnil Pušnika. Ljubezen ni trajala dolgo. Niti en mesec ni trajal drugi Koroščev mandat. Poraz z Aluminijem v Kidričevem je bil njegov zadnji.

Safet Hadžić (april 2017 – junij 2017)

59 dni, 12 tekem, 4 zmage

image
Robert Balen Ko je prvič prevzel vlogo gasilca, je Safet Hadžić Olimpijo odpeljal v finale pokala.

Na koncu sezone 2016/17 je Mandarić prvič na klop posadil Hadžića, ki je prej opravljal vlogo Pušnikvoega pomočnika. Visokega zaostanka za Mariborom v boju za naslov prvaka ni mogel nadoknaditi, se je pa z Olimpijo prav s skalpom največjega tekmeca uvrstil v finale pokala, kjer pa so bile premočne Domžale.

Igor Bišćan (junij 2017 – junij 2018)

369 dni, 44 tekem, 28 zmag, državni prvak (2018), pokalni prvak (2018)

image
Andrej Petelinšek Dvojna krona je bila premalo, da bi Igor Bišćan obdržal službo v Ljubljani.

Nekdanji as Liverpoola zmajem ni prinesel evropske jeseni, je pa na domači fronti osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. V najbolj izenačenem boju za naslov državnih prvakov je bila Bišćanova Olimpija boljša od Maribora, sezono pa zaključila s prepričljivo zmago proti Aluminiju v finalu pokala. Dvojna krona ni zadovoljila predsednika. Mandarić je Hrvata, edinega trenerja, ki je na klopi zdržal celo leto, pred začetkom nove sezone odslovil.

Ilija Stolica (junij 2018 – julij 2018)

50 dni, 5 tekem, 1 zmaga

image
Bobo Novi Guardiola z Mandarićem ni dočakal jeseni.

Predstavili so ga kot novega Josepa Guardiolo, a Srb se ni približal Katalončevem slovesu. Olimpija je proti Karabahu ekspresno izpadla iz kvalifikacij za ligo prvakov, ena točka iz uvodnih dveh tekem v prvi ligi pa je bila premalo, da bi Stolica obdržal službo.

Aleksandar Linta (avgust 2018)

23 dni, 7 tekem, 3 zmage

Stolico je nasledil njegov pomočnik. Srb je Olimpijo sicer odpeljal do četrtega kroga kvalifikacij za evropsko ligo, a poraz proti Spartaku iz Trnave in boleča klofuta, ki jo je Ljubljančanom z visoko zmago s 3:0 na derbiju v Stožicah prisolil Maribor, sta bila ob naraščajočem zaostanku na lestvici preveč, da Mandarić ne bi (spet) zatresel klopi.

Safet Hadžić (avgust 2018 – september 2018)

8 dni, 3 tekme, 2 zmagi

Želel si je, da bi bil njegov mandat daljši, a kmalu je postalo jasno, da je Hadžić spet le dežurni gasilec. Na koncu poletja je vodil tri tekme, izpada iz Evrope ni mogel preprečiti, je pa z dvema zmagama navijačem Olimpije spet povrnil upanje, da boj za naslov v prvi ligi še ni izgubljen. Na tekmi v Domžalah ga je s tribune že opazoval njegov naslednik.

Zoran Barišić (september 2018 – december 2018)

99 dni, 15 tekem, 9 zmag

image
Sašo Bizjak Zoran Barišić je odnesel zmago iz Ljudskega vrta, a je moral že pred zimo prirpaviti kovčke.

Zmaga v Ljudskem vrtu, s katero je Olimpija zaostanek za večnimi rivali znižala na dve točki, je bilo najlepše poglavje Avstrijca s hrvaškimi koreninami v Ljubljani. Po derbiju so zmaji spet grešili, po njihovem visokem porazu z 2:6 v Kidričevem so vijoličasti pobegnili na devet točk prednosti. Mandarić je napovedal popoln remont in po koncu jesenskega dela sezone prekinil pogodbo z Barišićem.

Robert Pevnik (januar 2019 – april 2019)

94 dni, 8 tekem, 4 zmage

image
Andrej Petelinšek Robert Pevnik je dopolnil dolg seznam nekdanjih trenerjev Olimpije.

"Vem, da bom treniral najboljše moštvo v državi," je samozavestno nastopil Savinjčan, ko je iz mladinske ekipe sedel na vročo člansko klop. Odkrito je napovedoval lov za Mariborom, a vijoličasti so prednost še povečali. Po zadnji Pevnikovi tekmi imajo 12 točk naskoka pred zeleno-belimi. "V danih okoliščinah, ob izjemnih medijskih pritiskih, velikih pričakovanjih javnosti in v tako kratkem času ne bi mogli doseči veliko več, zato menimo, da bi morda bilo najbolje, da vodenje članskega moštva v naslednjih mesecih zaupate drugemu strokovnemu štabu," je v imenu strokovnega štaba po remiju brez golov v Murski Soboti Mandariću zapisal Pevnik. In postal še en bivši trener Olimpije.

Anketa

Kje se boste hladili in sproščali to poletje?

Sudoku