Z akupunkturo nad gripo

Prim. prof. dr. Zmago Turk, dr. med., 22.2.2019
Profimedia

Ko so na Kitajskem pred 5000 leti že pisali o akupunkturi, seveda niso poznali gripe, o kateri govorimo danes. Poznali pa so identične simptome in identične bolezni, ki jih danes opisujemo kot gripo in za njih poznamo vzrok - to je virus.

Kitajci so poznali razširjene epidemije bolezni, ki je pobrala kar nekaj milijonov ljudi. Že takrat so zapisali cikluse nihanja takšnih epidemij med 30 in 50 let. V svojem takratnem medicinskem znanju so vzroke za nastanek takšnih bolezni in tragičnih dogodkov pripisovali zunanjim faktorjem na eni strani ter energetskemu stanju posameznega človeka na drugi. Iz tega razloga so formirali posamezne "programe" za zdravljenje takšnih bolezni, ki so jih imenovali Bi-sindrome, saj so se simptomi pojavljali predvsem v hudih bolečinah v sklepih, z vročino, mrzlico in podobnimi simptomi.

image
Profimedia

Ker niso imeli vpliva na zunanje faktorje, so poskušali svoje znanje skoncentrirati na biološko moč človeškega organizma v odnosu energije "Či" oziroma sistema "Yin in Yang". Zato so formirali tako imenovane generalne točke, ki so bile potrebne pri vseh ljudeh, in specifične točke, ki so jih postavljali pri pregledu posameznega organizma. S stimulacijo generalnih točk so dvigovali obrambno moč človeškega organizma in vzpostavljali biološko ravnotežje kot obrambo proti zunanjim faktorjem (danes virusu).

Vsekakor ne nasedajte šarlatanom

V stališčih akupunkturologov se ta odnos do danes ni dosti spremenil. S pomočjo akupunkture je mogoče pripraviti človeški organizem, da je biološko bolj odporen proti zunanjim infektom, predvsem s stimulacijo potrebnih energetskih točk na človeškem organizmu. To ni mogoče brez predhodnega znanja osnovnih principov tradicionalne medicine in akupunkture. Da klientu pokaže in prikaže potrebne točke, je potreben zdravnik specialist s poglobljenim znanjem iz akupunkture.

Točke na telesu je mogoče stimulirati z iglo, laserjem ali s pritiskom s tako imenovano akupresuro. Da je pregled pri zdravniku specialistu akupunkturologu potreben, je razlagati z dodatnimi individualnimi točkami, ki jih lahko priporoča zdravnik v pogovoru in pregledu klienta.

Največ uspeha prinaša prava akupunktura z igelsko stimulacijo ali lasersko stimulacijo, manj uspešna in bolj dolgotrajna je akupresurna stimulacija, ki jo lahko izvaja klient sam, vendar je treba njegovo "izvajanje" večkrat prekontrolirati.

V literaturi najdemo zapiske, da je s takšnim kontinuiranim vzdrževanjem obrambne biološke moči človeškega organizma mogoče preprečiti nastanek virusnih bolezni tudi za polovico. Spremljajočih zapletov pri takšni avtoterapiji ni, vendar jo mora zastaviti in kontrolirati zdravnik specialist akupunkturolog, ki poleg vsesplošnih točk (te je mogoče prebrati v raznih revijah in na spletu) pozna tudi individualno stanje posameznega človeškega organizma oziroma klienta.

Samooglaševanje nekaterih laikov, ki se razglašajo za bioenergetike, energoterapevte in druge nedefinirane poklice, prinaša popolno zmedo v koristno metodo preventive. Takšni oglasi so medicinsko popolnoma nekritični, zavajajoči in lahko povzročijo resno škodo zdravju klienta.

Preventiva pred gripo in njenimi posledicami s strani akupunkture in akupresure mora biti zato vodena in pravilno usmerjena.

Anketa

Uživate mleko in mlečne izdelke?

Sudoku