Za cepljenje proti gripi še ni prepozno

Branka Bezjak , Tina Recek, 10.1.2019
Sašo BIZJAK

Največji val obolenj v zdravstvenih ustanovah pričakujejo konec januarja in nato še v februarju, a število obolelih že narašča.

Hodnik mariborskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Prvomajski ulici je bil danes dopoldne dokaj poln čakajočih na cepljenje proti gripi. Čeprav so cepljenja začeli že v začetku oktobra, ko obolenj skorajda ni, marsikdo čaka do zadnjega ali pa ga na to spomnijo medijska poročila o razširjenosti bolezni, gneči pri zdravnikih, zaprtih oddelkih v bolnišnicah. "Prejšnjič sem se cepila že novembra. Tokrat pa preprosto nisem razmišljala. Šele ko sem gledala televizijo in slišala o tem, sem se spomnila. Starejši moramo skrbeti zase, za preventivo," je dodala Terezija Uršič. Zmeraj se cepi, tudi zato, ker je sladkorna bolnica in ne želi kakšnih dodatnih zapletov, če bi zbolela za gripo.

image
Sašo BIZJAK Terezija Uršič že pozna postopek pri cepljenju, saj se redno cepi.

Tudi drugi so prikimavali, da je treba skrbeti za preventivo. Zlasti starejši so bili danes v ambulanti za samoplačniško cepljenje, ki sicer deluje od ponedeljka do petka med 8. in 12. uro. Vešče so si izmenjevali informacije o tem, da je naprej treba plačati, potem pa zunaj počakati, da te cepijo. "Če se redno cepiš, težav ni," je povedal Ferdinand Šen, ki nima kakšnega kroničnega obolenja, zaveda pa se, da je cepljenje proti gripi zlasti za starejše priporočljivo. Sam ima izključno pozitivne izkušnje s tem, pravi. "Kak manjši prehlad, kakšna virozica me že doleti, a ne gripa," razlaga iz izkušenj. "Nekoč so bila cepiva drugačna in nekateri, ki so se cepili, ko so bili že bolni, so lahko res imeli potem kakšne težave, a zdaj tega ni več. A takšno prepričanje se je razširilo in ljudi je še zmeraj strah. Ne vem pa, zakaj se zdravstveno osebje v večji meri ne cepi. Slišal sem podatek, da jih je precepljenih samo 21 odstotkov. To se mi zdi izredno malo glede na to, koliko so izpostavljeni tem virusom," je še poznavalsko dodal.

image
Sašo BIZJAK Čakalnica pred ambulanto za cepljenje.

​Polovica cepljenih starih nad 65 let

Gripa je nalezljiva virusna okužba dihalnih poti, za katero na leto zboli okoli 200.000 Slovencev. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je obolevnost z akutnimi okužbami dihal lani dosegla vrh februarja, ko je zbolelo približno 37.000 ljudi. Predlani je zaradi okužbe z gripo umrlo 50 ljudi.

Najbolj učinkovita zaščita pred gripo je cepljenje. V sezoni 2017/2018 se je pri nas cepilo skoraj 85 tisoč ljudi, od tega več kot polovica starih nad 65 let, in sicer 46.740, sledila je skupina ljudi, starih od 50 do 64 let. V NIJZ pravijo, da se delež cepljenih proti gripi v omenjeni sezoni v primerjavi s predhodno sezono povišal; v sezoni 2017/2018 proti gripi se je cepilo 4,1 odstotka slovenskega prebivalstva, v sezoni 2016/ 2017 pa le 3 odstotki prebivalstva.

Zakaj se množično ne cepimo
V sezoni 2017/2018 so se proti gripi cepili štirje odstotki slovenskega prebivalstva. Eva Leban iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje razlaga, da je nizka precepljenost proti gripi odraz splošnega nezaupanja v cepljenje, ki se je v zadnjem času razširilo med prebivalstvom, strahu pred stranskimi učinki, ki so sicer redki in najpogosteje lokalni. Ljudje gripe ne dojemajo kot resno bolezen, ki je lahko nevarna njihovemu zdravju. K nizki precepljenosti proti gripi pripomoreta tudi dejstvo, da se je treba proti gripi cepiti vsako leto, in cena cepljenja.

Eva Leban, dr, med., iz NIJZ cepljenje priporoča vsem prebivalcem, še posebno pa starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom, osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo, majhnim otrokom in njihovim družinskim članom, nosečnicam, zdravstvenim delavcem, drugim delavcem v nujnih službah. Lebanova poudari še ključno informacijo - za cepljenje še ni prepozno. Sezona gripe se je namreč šele začela; vrhunec sezone se glede na analize prejšnjih let pričakuje konec januarja oziroma v začetku februarja. Če želimo biti vsako leto zaščiteni proti gripi, se je treba cepiti vsako leto, najbolje jeseni, še preden se sezona gripe začne.

image
Sašo BIZJAK

​Cepivo 14 evrov, za rizične skupine polovico ceneje

Cepimo pa se lahko pri izbranem osebnem zdravniku oziroma na območnih enotah NIJZ. Za cepivo bomo odšteli 14 evrov, kronični bolniki, nosečnice in starejši od 65 let pa polovico manj. Da se razvije zaščita po cepljenju, sta potreba dva tedna. "V Sloveniji trenutno prevladuje virus influence tipa A, in sicer tipa A(H1N1)pdm09 in A(H3N2). Glede na tedensko evropsko poročilo o kroženju virusa influence sta oba omenjena tipa virusa influence, ki trenutno krožita med prebivalstvom, zajeta v cepivu," še zatrdi Lebanova. Ali je cepivo učinkovito? "Študije o zaščitni učinkovitosti sezonskega cepiva bodo na voljo najprej v drugi polovici februarja," odvrne sogovornica.

Večinoma že omejeni obiski
Zaradi respiratornih obolenj in gripe so omejitve oziroma prepovedi obiskov v UKC Ljubljana in UKC Maribor ter v splošnih bolnišnicah Izola, Slovenj Gradec, Murska Sobota, Ptuj, Celje, dr. Franca Derganca Nova Gorica in Jesenice. Tega navodila pa (za zdaj) nimajo v splošnih bolnišnicah Novo mesto, Brežice in Trbovlje.

Zdravniki pa svetujejo tudi preventivo pred okužbo. Zdravje je mogoče krepiti s pravilno prehrano, potrebnega je dovolj gibanja na prostem ter izogibanja natrpanim prostorom, kot so nakupovalni centri. Obenem poskrbimo tudi za higieno, temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju usta ustrezno pokrijemo.

image
Sašo BIZJAK

Število obolelih že narašča​

A četudi največjega vala torej še ni, se število obolelih že povečuje, zato v bolnišnicah že omejujejo obiske. "Pričakujemo naraščanje števila obolelih iz tedna v teden, skupaj traja sezona gripe običajno od šest do osem tednov," pravi dr. Nina Gorišek Miksić, predstojnica Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Maribor. Tudi v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca že beležijo porast števila obiskov pri zdravniku zaradi respiratornih okužb in prehladnih obolenj. "Zato se je povišal obisk naših ambulant, nekoliko se je povečala tudi čakalna doba za obravnavo pri osebnem zdravniku," je povedal Aleksander Jus, pomočnik direktorja za zdravstveno nego. Do zdaj se je v njihovem zavodu cepilo 1220 ljudi. Še zmeraj pa v ambulanti za cepljenje naročujejo paciente. Glede na podatke iz preteklih let bo cepljenje tudi še februarja, dodaja Jus. Sicer pa so glavnino cepljenj opravili v novembru in decembru, ko so imeli dva termina. Zdaj, ko je zanimanje nekoliko manjše, je termin samo ob sredah popoldne. Če bo povpraševanje spet višje, bodo znova uvedli dodatni termin ob četrtkih dopoldan.

image
Sašo BIZJAK

Odpira se začasno oddelek za epidemije

V prestolnici so danes v Bolnišnici dr. Petra Držaja odprli začasni oddelek za epidemije. Omenjeni oddelek odpira vrata že osmič, na njem je nameščenih 20 postelj za bolnike z gripo in podobnimi obolenji. Lani je deloval skoraj tri mesece, na oddelku pa se je zdravilo 210 bolnikov. Letos bo za njih skrbelo 30 zaposlenih. Kot je ob odprtju oddelka dejala Alma Kocijan, nadzorna medicinska sestra, kader prihaja iz negovalne bolnišnice. Prav zato so pred dnevi ves negovalni oddelek iz Negovalne bolnišnice Ljubljana na Vrazovem trgu skupaj s pacienti začasno preselili v Bolnišnico dr. Petra Držaja. Negovalni oddelek pa je v celoti ločen od oddelka za epidemije. "Vse medicinske sestre ter drugi zdravstveni delavci so za to delo visoko usposobljeni, motivirani in z visokim čutom za pacienta," je še zagotovila Kocijanova. A preden bodo tam oskrbljeni, se bodo najprej zdravili na Infekcijski in Interni kliniki UKC Ljubljana.

Anketa

Podpirate uporabo pirotehnike?

Sudoku