Zaradi tobaka vsake štiri sekunde umre ena oseba

P. K., 31.5.2019
Profimedia

31. maja obeležujemo svetovni dan brez tobaka. Kljub svetovnemu zmanjšanju uporabe tobaka po svetu ta vsako leto povzroči osem milijonov smrti, od tega milijon zaradi pasivnega kajenja, ugotavlja Svetovna zdravstvena organizacija.

Tobačni dim ima velike posledice na zdravje pljuč tako kadilcev kot pasivnih kadilcev, opozarja Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije.

V Sloveniji še vedno kadi skoraj četrtina odraslih prebivalcev

Slogan letošnjega obežeja je Brez tobaka za zdravje pljuč

Letošnji svetovni dan brez tobaka se osredotoča na to, kako tobak ogroža ljudi in njihovo zdravje pljuč. Uporaba tobaka povzroča številne bolezni, od raka pljuč do kroničnih bolezni dihal. Kajenje tobaka je glavni vzrok za nastanek pljučnega raka ter je na svetovni ravni odgovorno za več kot dve tretjini smrti zaradi raka pljuč, sporočajo medicinske sestre. Kot poudarjajo pri zbornici, se tveganje za nastanek te bolezni poveča tudi z izpostavljenostjo pasivnemu kajenju. "Po desetih letih prenehanja kajenja se tveganje za nastanek pljučnega raka pri posamezniku zniža za skoraj polovico v primerjavi s tistimi, ki še kadijo. Izvajalci v zdravstveni negi zato spodbujamo kadilce k opustitvi kajenja, saj bodo s tem pomembno izboljšali svoje zdravje in kakovost svojega življenja. Obenem pa bodo s prenehanjem kajenja zaščitili tudi zdravje svojih bližnjih, ki so izpostavljeni pasivnemu kajenju," pravi Majda Šmit, predsednica Sekcije medicinskih sester v promociji zdravja in zdravstveni vzgoji pri Zbornici – Zvezi.

Tobak glavni povzročitelj bolezni pljuč

V Sloveniji še vedno kadi skoraj četrtina odraslih prebivalcev, se je pa razširjenost kajenja pomembno zmanjšala med mladostniki in mladimi odraslimi, ugotavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Kljub prepovedim v zakonodaji ostaja oglaševanju, razstavljanju in promociji tobačnih izdelkov izpostavljen znaten delež tako mladih kot odraslih. Tobačni dim ima hude posledice na zdravje pljuč kadilca in tobačnemu dimu izpostavljenega nekadilca v vseh življenjskih obdobjih. Kajenje tobaka je tudi vodilni povzročitelj kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB) ter poslabšuje astmo. Tveganje za razvoj KOPB-ja je visoko zlasti pri posameznikih, ki začnejo kaditi v mladosti, saj kajenje tobaka upočasnjuje razvoj pljuč. Zgodnje prenehanje kajenja učinkovito upočasni napredek KOPB-ja in izboljša simptome astme.

image
Profimedia

Brezplačna pomoč za kadilce, ki želijo opustiti kajenje

Pri NIJZ želijo kadilce spodbuditi k opustitvi kajenja, pri čemer so jim v pomoč številne brezplačne oblike pomoči odvajanja od zasvojenosti z nikotinom. V Sloveniji so na voljo različne oblike pomoči odvajanja od zasvojenosti z nikotinom, ki so za uporabnike brezplačne. "V zdravstvenih domov delujejo zdravstvenovzgojni centri in Centri za krepitev zdravja, kjer usposobljeni strokovnjaki nudijo podporo pri opuščanju kajenja v obliki skupinskih delavnic ali pa individualnega svetovanja, ki je povsem prilagojeno vsakemu posamezniku, njegovi odvisnosti in rabi nikotina ter načinih zdravljenja," pravi dr. Tomaž Čakš z NIJZ.

Na voljo je tudi brezplačna anonimna številka 080 27 77, ki deluje vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, v času med 7. in 10. uro zjutraj in med 17. in 20. uro zvečer.
Na to številko, ki je objavljena na vsaki cigaretni škatlici, se lahko za obrnejo po pomoč tisti, ki bi želeli prenehati s kajenjem.

Zaradi pasivnega kajenja po svetu umre 165.000 otrok v starosti do 5 let

Pasivnemu kajenju oziroma strupom iz tobačnega dima je izpostavljen tudi plod v maternici, če nosečnica kadi. Ti dojenčki imajo pogosto zmanjšano rast in funkcijo pljuč. Otroci, ki so izpostavljeni pasivnemu kajenju, so ogroženi z napadom ali poslabšanjem astme, s pljučnico in z bronhitisom. Zaradi okužb spodnjih dihal na svetu vsako leto za posledicami pasivnega kajenja pred 5. letom starosti umre približno 165.000 otrok. Prav tako okužbe spodnjih dihal v zgodnjem otroštvu znatno povečajo tveganje za kasnejši razvoj kronične obstruktivne pljučne bolezni, so ob tej priložnosti še opozorili pri Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije.

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku