Zdravje ni le številka na vaši tehtnici

N.R., 12.10.2018
Profimedia

Pomislite samo, kako dobro se počutite zaradi svojega telesa takoj po mučni vadbi ali po dnevu uživanja zdrave hrane - tudi to je lahko vaš zakaj.

Nekaj razjasnimo: zdravje ni le številka na vaši tehtnici. Ob telesni teži obstaja še kopica drugih dejavnikov, ki vplivajo na zdravje, in vsak človek je drugače grajen. Seveda je, če prekomerna telesna teža vpliva na vaše vsakdanje življenje, lahko izguba teže tudi cilj. Na žalost pa je, četudi veste, kako izgubiti telesno težo, iskanje motivacije za uresničitev te zdrave izbire lahko povsem druga zgodba! Ne glede na to, ali ste na tej poti le nekaj mesecev ali pa že več let, pomagali vam bomo poiskati motivacijo za hujšanje, ki jo potrebujete, da končno naredite spremembo zase. Z nasveti, kako se motivirati, da boste še danes pričeli hujšati.

image
Profimedia Pot do dobrega počutja ne sme biti kazen.

Poiščite svoj zakaj

Motivacija za hujšanje se začne z ugotovitvijo, zakaj pravzaprav sploh želite izgubiti telesno težo. Morda zato, da boste imeli več energije, boste kos svojim otrokom, znižali raven holesterola, živeli dlje ali da boste znova lahko oblekli svoje najljubše kavbojke. Poiščite ta zakaj izgubiti telesno težo in se spomnite nanj čisto vsak dan. Bolj jasen bo vaš cilj, bolj motivirani boste. Dolgoročni cilji, kot je preventiva pred boleznimi, so super, vendar pa nekateri ljudje potrebujejo tudi takojšnje rezultate. Pomislite samo, kako dobro se počutite zaradi svojega telesa takoj po mučni vadbi ali po dnevu uživanja zdrave hrane – tudi to je lahko vaš zakaj.

Zapišite si cilje

Raziskave so pokazale, da če svoje cilje zapišete, jih tudi lažje dosežete, zato izvlecite pisalo in papir. Pri tem bodite natančni! Koliko kilogramov želite izgubiti? In kako boste to dosegli? Morda so vaš cilj kardiovadbe trikrat tedensko in dvakrat tedensko raztezne vaje. Ali pa je morda eden vaših ciljev odstraniti vse gazirane in sladke pijače z vašega jedilnika. Taki konkretni cilji vam bodo pomagali pri hujšanju. Če dosegate en cilj naenkrat, postane spopadanje z odvečnimi kilogrami možno in realno.

Poiščite si družbo, ki vas bo podpirala

Zavračanje prigrizkov ali preveč časa, posvečenega ukvarjanju z zdravjem, vas lahko tudi izolira in ovira, če vaši prijatelji tega ne razumejo. Zaradi tega vas na primer lahko zapustijo z besedami: "Jaz sploh nimam motivacije za hujšanje!" Če se poskušate iztrgati iz rutine in narediti pozitivne spremembe, se lahko včasih znajdete v samoti. Zato je zelo pomembno, da najdete pozitivno skupino, ki vas bo podpirala. Včlanite se v fitnes, pridobite prijatelja za vadbo, najemite osebnega trenerja ali pa se pridružite spletni vadbeni skupini, sestavljeni iz ljudi, ki se ponovno osredotočajo na svoje zdravje. To vas bo motiviralo, da nadaljujete, četudi boste naleteli na izzive ali ovire.

Sprejmite se takšne, kot ste

Osredotočanje na vaše cilje je super. Toda prelaganje lastnega odobravanja na "dokler ne boste shujšali" ni dober načrt. Imeti rad sam sebe se začne in konča pri vas in nobena številka na tehtnici vam ne more dati interne ocene, ki jo potrebujete, da bi verjeli sami vase. Radi se morate imeti DANES, zato ker ste čudovita oseba, ne pa zadrževati lastnega odobravanja, dokler ne boste dosegli idealne telesne teže. Izhajanje iz tega, da sami sebe ne marate, vas ne bo motiviralo za željo po zdravju; pravzaprav lahko privede do naraščanja sramote in negativnih povezav z vadbo in pravilnim prehranjevanjem. Obstaja rek Telovadim, ker imam rad/a svoje telo, ne zato, ker ga sovražim. Vedite, da ste dovolj dobri prav takšni, kot ste, ter na svojo pot do boljšega zdravja ne glejte kot na kazen, temveč nagrado – sami s seboj ravnate tako, kot si zaslužite.

Ustvarite pozitivno vsakodnevno potrditev

Hujšanje ni le fizični izziv, temveč tudi umski. Še pred začetkom hujšanja izoblikujte svojo jutranjo mantro, ki si jo boste ponavljali in se tako sami motivirali. Morda na primer "Vreden/vredna sem, da sam/a poskrbim zase in telovadba ter uživanje pravilne hrane sta del te skrbi zase." Morda pa kaj povsem preprostega: "Danes bom sprejel/a zdrave odločitve." S kakršno koli mantro boste že povezani, razvijte jo in si jo ponavljajte. Zgradite svojo umsko vzdržljivost in samozavest, tako da vas bo, ko se bo zanos začel umikati, ta mantra spravila skozi dneve, v katerih si ne boste želeli telovaditi ali pa se boste počutili na dnu.

Vzpostavite sistem nagrajevanja

Ljudje smo ustvarjeni za pozitivne okrepitve, zato lahko samonagrajevanje med hujšanjem čudežno vpliva na vašo motivacijo. (Dokler se ne nagradite z dnem prenajedanja s sladoledom in hitro pripravljeno hrano po celem tednu uživanja zdrave hrane, seveda.) Morda je nagrada sproščujoča pedikura, če boste med tednom opravili vse vadbe, ali nov komplet posode za pripravo zdravih obrokov. Morda se odločite za nakup novih športnih oblačil, potem ko ste cel mesec dosegali cilje, ki ste si jih zastavili. Ni vam treba porabiti ogromno denarja, določite majhne nagrade in se motivirajte.

Nehajte se izgovarjati

Najboljši način za motivacijo med hujšanjem je, da se prenehate izgovarjati, zakaj na primer ne morete začeti prav tukaj in zdaj. Ob koncu leta si pogosto govorimo: "Začel/a bom po novem letu." Enako je ob koncih tedna, ko pravimo: "Prihodnji teden začnem jesti zdravo." Noben čas ni bolj primeren kot sedanjost, in če želite izgubiti telesno težo, morate prenehati iskati izgovore in ugotoviti, da je sedaj pravi čas. Vsak trenutek in z vsako odločitvijo imate moč narediti nekaj dobrega za svoje zdravje. Ne dovolite, da bi vam še ena priložnost spolzela med prsti.

Pričakujte napredek, ne popolnosti

Ne povzročajte si razočaranja z iskanjem popolnosti. Imeli boste dneve, ko se boste vlekli skozi telovadbo, druge dni pa se vam bo zdelo, da ste na vrhu sveta. Poskusite se izogniti mišljenju "vse ali nič", s katerim si popolnoma pokvarite dan, če pojeste piškot ali izpustite vadbo. Med hujšanjem sledite načelu 80/20: prizadevajte si jesti pravilno in telovaditi 80 odstotkov časa ter pričakujte, da boste 20 odstotkov časa človeško bitje (in ne robot!) ter da se bo življenje zoperstavilo vašemu idealnemu načrtu.

Uvedite rutino, ki bo postala povsem naravna

Najlažji način, kako se motivirati za hujšanje? Naj bo PREPROSTO! Uvedite rutino, ki vam bo postala povsem naravna. Ne pravim, da delajte vsak dan enake vaje – to bi bilo dolgočasno in neučinkovito. Imejte samo določene točke, o katerih vam ne bo treba razmišljati: izberite tisto uro v dnevu, ko običajno lahko telovadite, in jo vsak dan spremenite v čas brez izgovorov za telovadbo. V nedeljo pripravite zdrave obroke za cel teden vnaprej, tako da vam ne bo treba razmišljati, kaj bi pojedli po dolgem delovniku. Vaš novi življenjski slog naj postane povsem naraven, da bo težko izpustiti telovadbo in ne jesti zdravo hrano. Pravijo, da "motivacija vas pripravi, navada pa naredi, da nadaljujete". 

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku