Že spet herpes! Kako si lahko pomagamo?

Bonbon, 27.10.2018
Shutterstock

Med nastankom in bohotenjem mehurčkov se potrudite, da preprečite širjenje in zaščitite družinske člane.

Herpes se prenaša kapljično med poljubljanjem in dotikanjem. Na novega gostitelja namreč preži na sluznici ali poškodovani koži, okužba pa se nato prenaša retrogradno po živcu. Kar pomeni, da potuje od ustnice oziroma mesta vnosa po možganskem živcu do živčnega pleteža - ganglija v telesu, kjer se razmnoži in ustvari latenco.

image
Shutterstock

Latenca pomeni okuženost z virusom, ki spi v telesu brez kliničnih simptomov ali znakov in čaka na dražljaj za reaktivacijo in ponovni izbruh. Primerjamo jo lahko z zimskim spanjem nevarnega medveda, le da ga v tem primeru ne prebudita pomlad in lakota, ampak lokalni vzrok ali oslabitev imunskega sistema.

Prvi izbruh

Večina prvih okužb poteka blago ali celo brez klinične slike, le pri nekaterih mlajših otrocih je prvi izbruh hud, ko prizadeta površina poleg ustnic zajema še nebo, dlesen, jezik in kožo okrog ust. Takrat govorimo o herpetičnem gingivostomatitisu, ki ga spremljajo še utrujenost, povišana telesna temperatura in povečane bezgavke. Ker je nevaren, je treba obiskati zdravnika, saj lahko neješčost otroka pripelje do dehidracije in podhranjenosti. Pri starejših otrocih in odraslih pa se v četrtini primerov prva okužba pokaže kot vnetje grla z rdečino in razjedami.

image
Shutterstock Glavni sprožilci nastanka herpesa so sončni žarki, veter, poškodba, vročina, mesečno perilo, hormonsko neravnovesje, vnetje zgornjih dihalnih poti, stres ali stomatološki posegi, kot je puljenje zoba.

Stres, stres ali stres

Virus se iz ganglijev odraslega tiho sprošča vsak deseti do dvajseti dan, vsak stoti pri otrocih. Glavni sprožilci nastanka herpesa pa so sončni žarki, veter, poškodba, vročina, mesečno perilo, hormonsko neravnovesje, vnetje zgornjih dihalnih poti, stres ali stomatološki posegi, kot je puljenje zoba. Najpogostejše mesto je zunanji rob ustne rdečine. Pogosti so predhodni simptomi, kot so pekoč občutek, srbečica ali mravljinčenje, sledita nastanek ranic in bolečina. Sprva gre za vezikle, mehurčke s prozorno tekočino, te nadomestijo pustule ali gnojni mehurčki in po dnevu ali dveh razjede. Zdravljenje traja osem do deset dni in intenzivnejši je prvi izbruh, večja je verjetnost ponovitev, ki se po 35. letu vendarle zmanjšajo.

Več kot 130 vrst virusov
A na srečo jih zgolj devet lahko okuži človeka. Imenujemo jih humani herpesni virusi (HHV). Ustnični ali orolabialni herpes denimo tako povzročata predstavnika HVV-1 in HVV-2 ali virusi Herpes simplex. Okužba s prvim ali drugim humanim herpesnim virusom se lahko kaže s herpetičnimi spremembami na ustnicah ali razpršeno po celotni ustni votlini, spolovilih, nosu ter z okužbo očesne roženice, ki lahko pripelje do zgube vida.

Previdnost ni odveč

Med nastankom in bohotenjem mehurčkov se potrudite, da preprečite širjenje in zaščitite družinske člane. Nujno je temeljito umivanje rok pred nego rane in po njej, ob vedno prisotnem vedenju, da je nepoškodovana, vlažna in čista zdrava koža najboljša zaščita pred vsakim mikrobom. Pasto ali kremo nanesite s čisto in suho vato ter pazite, da rane ne zadenete z ostrimi nohti. Pribor, kozarci in posoda, iz katerih sicer jedo tudi drugi, naj bodo med zdravljenjem herpesa ločeni. Prav tako preložite obisk zobozdravnika, saj je velika nevarnost raznosa herpesa po celotni ustni votlini ali obrazu.

Pomagajmo si sami
Cinkova pasta je že stoletja zdravilo za sušenje mehurčkov. Na prizadeto površino jo tanko namažemo vsaki dve uri. Komercialni pripravki se med seboj razlikujejo in treba je slediti navodilom proizvajalca. Pri hujših okužbah, oslabelih pacientih in prvih izbruhih lahko zdravnik predpiše oralni antiviretetik, denimo medikament z acikolvirjem in sorodnimi učinkovinami, ki delujejo protivirusno. Vsem pristopom pa je skupno krajšanje časa zdravljenja ran, medtem ko na zmanjšanje ali trajanje bolečine nimajo vpliva.

Mislite nase

Ker ta virus napade ob poslabšanju zdravja, je najpomembnejše ohranjati krepko in vitaminov polno telo. Med večjimi obremenitvami, stresom in prehladi so odlično prvo orožje vitamini B-kompleksa, raznovrstna prehrana, bogata z vitamini A, C in E ter antioksidanti, kot so citrusi in jagodičevje. Ženske naj razmislijo o povečanem vnosu železa, sploh ob mesečnem perilu, pomembno pa lahko pomaga tudi zaščita z UVA- in UVB-faktorjem. Kreme za sončenje in mazila za ustnice naj zato postanejo stalnica paketa za izlete čez vikend, športne aktivnosti in počitnice.

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku