Zimska prehrana: Da boste pokali od zdravja

NR, 3.12.2018
Profimedia

Preberite, kako lahko spodbudite svoj imunski sistem, in poskrbite, da boste tudi v hladnih mesecih kar pokali od zdravja.

Začnite dan z zdravim zajtrkom, ki vas bo oskrbel z energijo vse do kosila. Zelo dober način, na katerega se lahko zjutraj pogrejete, je ovsena kaša, ki jo lahko obogatite z oreški ali semeni ter tudi s kakšnim sezonskim sadjem, kot so denimo jabolka, hruške, brusnice ali datlji.

Posezite po sadju in zelenjavi, bogati z vitaminom C. Na svoj jedilnik uvrstite živila, kot so sladki krompir, paradižnik, rdeča paprika in agrumi. Tako bodo vaši obroki vedno vsebovali dovolj vitamina C, ki igra pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema in ohranjanju ravni energije. To je še posebno pomembno, če redno telovadite.

Poiščite vire cinka, kot je denimo špinača. V zimskih mesecih lahko pridemo v stik s številnimi virusi, ki povzročajo prehlade ali gripo. Zato je zelo pomembno, da naš imunski sistem dobro deluje, k čemur precej prispeva tudi cink. Zelo dober vir cinka so denimo ostrige, špinača in stročnice.

Železo in vitamin B12

Jejte več hrane, bogate z železom, ali posezite po prehranskih dodatkih. Rdeče meso, leča in zelena listnata zelenjava so bogat vir železa, ki spodbuja delovanje imunskega sistema. Če s hrano ne zaužijete dovolj železa, bi morali premisliti o ustreznih prehranskih dopolnilih.

Zelenjavo obogatimo s česnom in ingverjem

Zaužijte več rib, jajc in sira. Ribe, kot sta losos in polenovka, ter tudi mleko, jajca in sir so odličen vir vitamina B12. Ta prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema, hkrati pa preprečuje utrujenost in izčrpanost.

Sladkana živila zamenjajte z zelenjavo s sladkim gomoljem ali juhami. V zimskih mesecih se radi potolažimo z živili, ki vsebujejo veliko sladkorja. Ta ne denejo dobro niti naši postavi niti našim ravnem energije. Toda obstaja veliko zimskih živil, ki so prav tako hranljiva in okusna. Poskusite denimo gomoljno zelenjavo, ki ima sladkast okus, ali juhe, pripravljene iz različnih vrst zelenjave ter obogatene s česnom ali ingverjem. Še posebno vam bodo teknile za kosilo. 

Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku