Zimske enolončnice: hitro in preprosto

Zora Štok, 9.1.2019
Profimedia

Za zimske dni so zelo uporabne različne enolončnice iz stročnic in žitaric z dodatkom zelenjave in mesa. Tudi s krompirjem in testeninami, če želimo bolj nasitne.

Upoštevajoč, kaj imamo radi, izberemo leče različnih barv, čičeriko ali celo mešanico obojega z dodatkom fižola. Lahko kupimo že kuhano lečo in čičeriko, kuho si bomo zelo olajšali in prihranili čas. Če imamo do konzervirane hrane predsodke in je sploh ne uporabljamo, pa lečo, čičeriko in fižol skuhamo sami, jih shranimo v dobro zaprte posode in vzamemo s seboj.

Naj iz lonca zadiši
Potrebujemo:

lečo, čičeriko ali fižol (iz konzerve ali kuhano vnaprej)
pol glave čebule
ščepec začimb
malo mesa ali dobre klobase (kranjska ali podobna)
krompir
zelenjavo po želji
Priprava:
Najprej na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo sol in poper, za boljši okus in lepšo barvo še malo kurkume ali mešanice curry, list lovorja. Če bomo jed pripravili z mesom ali klobaso, ju dodamo, ko čebula nekoliko uvene oziroma porjavi. Prepražimo, potem dodamo odcejeno lečo in čičeriko ter fižol, premešamo, potresemo s sušenim origanom ali majaronom, tudi timijan bo pravšnji dodatek. Dodamo še paradižnikovo mezgo in malo vode ter na zmernem ognju kuhamo 10 do 15 minut. Če jedi dodamo krompir, ga narežemo na kocke in pražimo istočasno kot meso ali klobaso.

Rižota ni samo iz riža

Poleg jedi na žlico in testenin so klasična dopustniška hrana tudi rižote. A morda velja enkrat za spremembo poskusiti z bulgurjem. Pripravimo ga enako, kot bi delali rižoto. Na prepraženo čebulo dodamo dobro opran bulgur, malce prepražimo, začinimo in zalijemo z malo vode. Ko voda izpari, lahko dodamo različno zelenjavo (narezano korenje, por, grah, brstični ohrovt, na kocke narezano kolerabo, rdečo in zeleno papriko) ali pa se odločimo za gobe. V tem primeru dodamo jedi malo česna in timijana, oba se lepo skladata z gobami, lahko pa le sesekljan peteršilj. Če bomo vodi, s katero zalivamo bulgur, dolili še malce vina, bomo jedi še izboljšali okus. Na enak način lahko pripravimo ajdovo kašo. Obe različici imata poleg hitre in enostavne priprave še eno dobro lastnost - če nam ostaneta, ju lahko postrežemo tudi hladni, pripravljeni kot solato. Le malo bučnega ali olivnega olja dodamo, kis ali limonin sok, potresemo s svežimi sesekljanimi zelišči in imamo že en obrok. Kadar nismo razpoloženi za pripravo zrezkov, ki terjajo vsaj 20 ali 30 minut pečenja, si pripravo poenostavimo. Meso narežemo na tanke rezance, ga na vroči maščobi hitro prepražimo, dodamo različno zelenjavo in začimbe, premešamo in na zmerni vročini pražimo, da se okusi lepo prepojijo. Hitro, zdravo in okusno, kot prilogo pa si privoščimo kos svežega kruha.

image
Profimedia
Anketa

Ali poleti uživate več sadja in zelenjave kot v preostalih letnih časih?

Sudoku