Življenje ga je izklesalo že pred očetovstvom

Uroš Gramc, 16.9.2019
Uroš Gramc

Lora Klinc o svojem izbrancu Primožu Rogliču, družini in življenju med Italijo, Francijo in Španijo.

Hladen, deževen in vetroven dan, neprijazna sobota, ko bi se Španija morala žgati od poletnega sonca. A sredi gora nikoli ne veš. Pa še to, da je vleklo od vseh koncev skozi šotor za novinarje, postavljen kar sredi ceste in hriba, stoli so bili nagnjeni, kot da si sedel v naslonjaču ... A da ne bo pomote, to je za poročanje s kolesarskih dogodkov luksuz, internet, TV-prenos, še kosilo skoraj a la carte. Le v kotu neobičajen prizor, speča štručka v košari, mama pa rahlo nervozna, najraje bi si grizla nohte. Z razlogom, ni navadna mama, ampak prva dama dirke po Španiji, če lahko tako rečemo dekletu zmagovalca Primoža Rogliča, ki je osvojil največ v zgodovini slovenskega kolesarstva.

Ker žena (še) ni Lora Klinc, nas takoj popravi. "Je naporno gledati, ampak zdaj mi ni več tako važna dirka. Dosti manj se sekiram, kaj se bo zgodilo, zdaj je otrok moja skrb," je dejala. Posebnega tretmaja s strani organizatorjev ni bila deležna. "Odvisno, eni imajo ful občutka in me spustijo zraven, so nas pa tudi že ven vrgli, ker pač eni slepo sledijo ukazom, kar sicer mi podpiramo. Saj potem se načeloma uredi. Je pa vse malo po kavbojsko, ni kot Tour ali Giro. Že to, da z avtodomom, čeprav z nalepko, lahko parkiramo k moštvenim avtobusom ... Na Touru na dan etape ne prideš nikamor, tu pa še dve uri prej kamorkoli."

Že dobra dva tedna sta s sinom Levom, ki še nima tri mesece, na poti. Najprej sta bila v pomoč starša, nato prijatelji. Primoža nista videla kaj dosti, kak dan le ob cesti, ko se je peljal mimo, ali za minuto v cilju, le na prosti dan nekoliko več. Kar hrabro potovanje za tako mlado mamico. "Na srečo je prilagodljiv, fajn se ima v kamperju. Saj je enako kot doma, no, tako mislim. Imam pa vedno izhod v sili, če mu ne bi bilo všeč, ga ne bi mučila. Mislim, da mu je pomembno le, da sem jaz zraven." Na okolico se malček požvižga, malo ga je bilo slišati. "Haha, ja, vedno je tako priden. Razen ko gre Primož na stopničke, se začne dreti." Navijaško? "Ne, ipično. V obraz postane tako rdeč kot Primoževa majica."

"Giro ga je fizično najbolj prizadel od vseh dirk, psihično pa okrepil"

Dirko po Španiji je novopečeni oče precej bolj mirno odpeljal kot po Italiji. Manj je bilo padcev, ni bilo zdravstvenih težav, boljša je bila ekipa ob njem ... "Mislim, da ga očetovstvo ni spremenilo. Življenje ga je že prej izklesalo. Še vedno pa ima 120-odstotni fokus na kolo," je povedala njegova srčna izvoljenka. "Giro je bilo res težko gledati, imel je veliko smole, čeprav tudi tu ni šlo brez stresa. Že prvi dan je padel, potem je tudi Luka (Mezgec, op. p.), tudi to je stresno. Za nobenega, sploh našega, ti ni vseeno, seveda pa mi je najhuje za Primoža. Saj takrat se je komaj rešil, padel je na makadamu, česar na srečo nisem videla in paničarila. Ali pa v petek, ko se je pobiral s kupa ... Je pa zdaj bolj miren, izkušen, vse je bolj na mestu," je Klinčeva opazila razliko.

V Veroni je bil Zasavec s stalnim prebivališčem v Hočah tako izčrpan, da še govoriti ni mogel. "Niti hoditi ni mogel," je dodala sogovornica. Kako dolgo je potreboval, da se je naspal? "Zelo dolgo, da je prišel k sebi. Še tista poškodba reber, komaj doma je šel na pregled ... Mislim, da ga je Giro, pa sem zraven že od njegove prve dirke, daleč najbolj prizadel. Fizično, psihično ga je mogoče okrepil. Je pa dolgo iskal motivacijo, da je šel naprej."

Da ni šel na Tour, je bila logična odločitev. "Je pa takrat že z enim očesom gledal etape." Dobro se je pripravil na Vuelto in spisal novo poglavje slovenskega kolesarstva. "Seveda so to zgodovinski rezultati. Ampak tega ne dojameš takoj, mogoče naslednje leto, ko naslednjič gledaš Vuelto ... Zdaj se komaj zavedam, vsaj jaz, kako je bil letos 100-odstoten na treh enotedenskih dirkah." Hja, to smo pa že skoraj pozabili ob vseh slavjih, ki so sledila.

Anketa

Kolikokrat tedensko namensko poskrbite za rekreacijo?

Sudoku